Sostres comarcals: Baix Penedès

3 minuts de lectura
En Marc Vives Solé s’ha proposat descobrir a fons els Països Catalans. Per fer-ho realitzarà un curiós repte: ascendir tots els sostres comarcals del país. Sense cap mena de pressa, amb la intenció de gaudir i fer gaudir del territori. A La Fosbury anirem publicant les excursions que vagi escrivint al seu blog. Us animeu a fer-les?

El sostre d’avui es tracta de la Talaia del Montmell, de 865 metres, sostre del Massís del Montmell i de la comarca del Baix Penedès. Com sempre, intentem que sigui una ruta circular i, en aquest cas força curta que estem en època de màxima insolació i tampoc cal prendre mal.

Powered by Wikiloc

L’excursió parteix de l’Àrea recreativa del Montmell, al terme municipal de la Juncosa del Montmell, on s’hi arriba seguint una pista just passat el municipi. És un espai on podem aparcar el cotxe tranquil·lament i també disposa de font i de lavabos.

Sortim de l’aparcament de l’àrea agafant la pista per on veníem cap amunt. Passats uns 100 metres, la deixem per un camí que surt a mà dreta i ens indica l’ermita vella de Sant Miquel i la Talaia. En tot moment el camí està ben senyalitzat i no té pèrdua. Uns 300 metres mes endavant abandonem el camí per on veníem (és el camí per on tornarem després) i agafem un trencall a mà dreta, ja en clara pujada direcció al Castell i la Creu de Montmell i la Talaia.

Abandonem la pista i agafem el camí senyalitzat a mà dreta

El camí es va fent estret i agafa un fort pendent. Sovint fins i tot ens caldrà fer servir les mans per superar alguna roca, però sense cap dificultat ni tram exposat. Ràpidament arribem a l’ermita vella de Sant Miquel. És una petita ermita romànica del segle XII i s’hi pot entrar. Segles més tard se’n va construir una de nova prop de l’àrea recreativa actual.

Seguim corriol amunt fins arribar al coll que separa per un cantó el Castell de Montmell, i per l’altre, la Creu de Montmell. Acabem de pujar al Castell fent algun darrer tram on necessitem les mans. Les vistes des d’aquí son ben bones de la zona del Montsant i tota la comarca cap al mar fins al Camp de Tarragona.

Vista de la Creu i la carena que haurem de resseguir direcció a la Talaia del Montmell. El cim més alt del Baix Penedès queda amagat darrere un primer turó arrodonit
Vista de la Creu i la carena que haurem de resseguir direcció a la Talaia del Montmell. El cim més alt del Baix Penedès queda amagat darrere un primer turó arrodonit

Tornem a baixar i seguim el camí cap a la Talaia. Just arribar a la carena del Montmell trobem la Creu. Un cop a aquest punt, haurem d’anar resseguint la carena fins assolir el nostre objectiu. El corriol passa a planejar, amb lleugeres pujades i baixades. En uns minuts, i després de superar un primer turó, arribem al cim de la Talaia del Montmell, punt culminant del dia amb 865 metres sobre el nivell del mar. Des del punt més alt del Baix Penedès tenim bones vistes de la zona nord: la Plana del Penedès i Montserrat al fons.

Després d’un petit descans seguim el corriol de la carena, ara en baixada. Passats uns 400 metres trobem un senyal que ens indica el camí cap a Can Magí Vidal i de volta a l’àrea recreativa. Deixem la carena i entrem en aquest corriol. Ràpidament canviem de vessant. Ens trobem ara a la cara nord, molt més humida i coberta per una massa forestal abundosa. Davallem ràpidament fins a aparèixer al camí que ens conduirà de nou al punt d’inici.

Deixem el corriol de la carena per dirigir-nos cap a la vessant nord del Montmell

Una vegada som al camí, tan sols ens queda gaudir de l’Obaga del Montmell, un entorn molt ben conservat. A més a més, ens anirem trobant panells d’interpretació de flora Mediterrània. Realment val molt la pena aquest tram i és una manera fantàstica de cloure l’excursió.

Quan sortim de l’obaga, apareixem al camí que havíem deixat al principi, abans d’agafar la pujada cap al Castell. Únicament ens queda desfer aquest tram fins a la pista i el cotxe. Aprofitem per passar per l’ermita nova de Sant Miquel, que queda just al costat de la pista, i arribem al final de la nostra excursió.

Voleu conèixer altres sostres comarcals dels Països Catalans?