La 35a pujada al Port de Salau reivindica el català i l’occità

2 minuts de lectura

Centenars de persones han celebrat aquest diumenge la tradicional trobada occitano-catalana al Port de Salau, al Pallars Sobirà, coincidint amb el primer diumenge d’agost i tres anys després des de la darrera edició, per l’ajornament de les edicions del 2020 i 2021 a causa de la pandèmia. La 35a trobada festiva i reivindicativa a més de 2.000 metres d’altitud reclama al Govern una política lingüística “més valenta i agosarada en resposta als atacs” cap al català i l’occità, així com també demana al govern francès que tingui “respecte total” per l’occità i la seva cultura. El president del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), Francesc Sangar, lamenta que les dues llengües “no ocupen el lloc que haurien d’ocupar dins la societat”.

La pujada al Port de Salau, que organitza des de fa 35 anys el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (COAC), fa una crida enguany al govern català perquè faci “una defensa ferma i decidida” a favor de les dues llengües, a la vegada que demana al govern francès “respecte total” cap a la llengua i cultura occitanes. El president del CAOC, Francesc Sangar, ha explicat que la llengua occitana està “en una posició molt pitjor que la catalana”, però que el debat dels darrers mesos al voltant del present i futur del català fa que enguany vulguin “remoure consciències” per defensar la diversitat lingüística i cultural del país. Així doncs, en aquesta edició de la pujada reclamen als polítics catalans “una política lingüística més valenta i agosarada” per donar resposta als “atacs constants” al català i l’occità.

La trobada té com a objectiu recuperar les relacions d’amistat, culturals o comercials que al llarg de la història hi ha hagut entre les valls pirinenques catalanes i occitanes, i que per qüestions polítiques van quedar estroncades. El Port de Salau fou un indret determinant en els comunicacions entre les dues vessants dels Pirineus fins ben entrat el segle XX i que fins i tot hi havia duana a Alòs d’Isil.

La manca de comunicacions fa que sigui obligat pujar a peu al cim del Port des d’ambdós costats. Des de la part catalana el recorregut a peu comença al refugi del Fornet, o bé des del pont de Perosa, i fins arribar al cim es tarda entre 2 h – 2.30 h. Els occitans, en canvi, per la vessant de l’Arièja, passant pel poble de Salau, tenen més de 4 hores de camí, amb un desnivell de més de mil metres.

Un cop a dalt diferents autoritzats de la zona fan els seus parlaments, els participants intercanvien productes típics dels dos costats, com ara formatge, vi, galetes, xocolata o embotits, i també ballen danses tradicionals. La festa s’acaba amb una gran rotllana cantant el “Cant dels adeus” i una foto de família.

Com a actes previs a la pujada, aquest dissabte a la tarda l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu va acollir una conferència sobre el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, a càrrec del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga. El toc festiu el va posar a la nit el grup Semproniana amb un concert i ball de música tradicional occitano-catalana a la plaça de l’Església d’Esterri d’Àneu.

Informa: Anna Berga / ACN – Fotografia: Francesc Sangar / CAOC