Dos esportistes de 75 anys, medallistes als Jocs de la Commonwealth

2 minuts de lectura

Fita històrica de longevitat esportiva a la cita que s’està celebrant a Birmingham, a la Gran Bretanya.

Fa un any molta gent va seguir amb estupefacció la competició d’skate als Jocs Olímpics de Tòquio en què quatre nenes d’entre 12 i 13 anys van pujar al podi, un fet excepcional i únicament amb precedents en l’olimpisme de principis de segle XX. Un any més tard, en una altra competició esportiva que mou milers de persones i té un elevat impacte mediàtic lluny de casa nostra, una final esportiva l’han protagonitzat, entre altres persones, dos senyors de 75 anys. Sembla que els fets volen ressaltar fins a límits insospitats allò de “l’esport no té edat”, que d’altra banda, és ben cert.

La presència d’un esportista de 75 anys al podi dels Jocs de la Commonwealth és una fita inèdita, i de fet, en els 125 anys d’olimpisme ningú ha pujat al podi essent tan veterà. De fet, fa tot just dos dies el rècord de la Commonwealth ja es va batre amb una altra esportista veterana al podi, en el seu cas, amb 72 anys. Tots tres esportistes han brillat a la competició paralímpica de bitlles sobre herba, l’equivalent o joc més proper a la petanca dels països anglosaxons. Els “Lawn Bowls”, presents al programa dels Jocs de la Commonwealth des de la primera edició de 1930, són un exemple entre tants de l’aposta inclusiva feta pels organitzadors, que inclouen en un mateix espai i calendari les competicions olímpiques i paralímpiques, amb l’objectiu que el públic gaudeixi per igual dels esforços de tots els esportistes.

Medallistes als 75 anys

És gràcies a aquest model lloable que la fita de longevitat esportiva de George Miller, Gordon Llewellyn i Rosemary Lenton ha tingut un ampli seguiment mediàtic, i no n’hi ha per menys. Lenton va ser la primera en trencar esquemes aquest dimecres guanyant l’or femení per parelles de la categoria B6-B8 al costat de Pauline Wilson, de 58 anys. La bandera escocesa va onejar a Birmingham en el seu honor i el nom de Lenton va córrer com la pólvora. Dos dies després s’ha disputat una final plena de veterania al torneig mixt B2-B3 entre Escòcia i el País de Gal·les, amb dos jugadors de 75 anys en plena forma. L’escocès George Miller, nascut el 1946, s’ha endut la victòria i el rècord històric davant el gal·lès, Llewellyn, que s’ha hagut de conformar amb la plata i en ser el primer esportista de 75 anys que perd una final d’alt nivell davant un rival més gran.

Miller ha celebrat la medalla d’or i el rècord de longevitat: “És molt important per a mi. Vaig començar a jugar quan tenia 42 o 43 anys, cosa que ja em feia anar tard. Més endavant vaig convertir-me en entrenador i vaig implicar-me en l’esport adaptat. Ser escollit per jugar amb Escòcia és un somni fet realitat i qui sap si podré batre el rècord de nou d’aquí a quatre anys“.