Sostres comarcals: Palma

3 minuts de lectura
En Marc Vives Solé s’ha proposat descobrir a fons els Països Catalans. Per fer-ho realitzarà un curiós repte: ascendir tots els sostres comarcals del país. Sense cap mena de pressa, amb la intenció de gaudir i fer gaudir del territori. A La Fosbury anirem publicant les excursions que vagi escrivint al seu blog. Us animeu a fer-les?

L’ascens més senzill dels sostres comarcals mallorquins l’hem fet a la comarca que ocupa íntegrament la capital de l’illa, Palma. És el Puig Gros de Bendinat, amb 485 metres sobre el nivell del mar.

Ens vam llevar a la capital de Mallorca, així que no calia matinar. El cim és proper i no es tractava res més que fer una bona passejada sense cap mena de dificultat. El temps, això sí, no ens acaba d’acompanyar: feia un dia ventós i rúfol, amb núvols força baixos i molta humitat.

Powered by Wikiloc

L’excursió parteix de la zona alta de la urbanització de Gènova, a l’oest de la capital i ja a les faldes del sostre d’avui. Aparquem el cotxe i agafem el primer tram del carrer 373. Ràpidament agafem una estreta pista de muntanya que surt a mà esquerra. La pujada serà per corriols i baixarem per pistes amples passant pel Mirador de Na Burguesa, tancant així una excursió circular.

Partim recte pel carrer 737 en lleugera pujada i a mà esquerra surt la pista que hem d’agafar

El primer tram és molt còmode. El camí es va empetitint i va planejant amb petites pujades i baixades entre pinars, màquia i típica vegetació mediterrània. Travessa petits barrancs i es fa de manera molt còmode. La monotonia es trenca al quilòmetre 1,8. En aquest punt deixem el camí que planeja i agafem un trencall a mà dreta d’un camí en pujada, just al costat d’una antiga cabanya en runes.

Iniciem la pujada. Com podem observar, el desnivell no té res a veure amb els dos sostres anteriorment realitzats a Mallorca

Seguim el camí amunt que, de mica en mica, es transforma en un corriol que ressegueix el fons d’una torrentera. Imaginem que un dia amb pluja aquesta excursió deu ser impracticable. Passats uns 600 metres, el camí deixa el fons del torrent i fa un gir cap a l’esquerra, guanyant alçada amb unes corbes i canviant la direcció de la ruta. El camí ens fa rodejar el Puig, que no veiem però intuïm. Ens dóna la sensació que ens estem allunyant però estem canviant de vall per agafar una nova torrentera que ens durà fins al cim.

Fons de la vall per on ascendim molt suaument passat el primer trencall. Després d’uns 600 metres el deixem per canviar de vessant.

Finalment i, sense gairebé adonar-nos-en, apareixem a un altre fons de torrentera: altre vegada pedrissar i vegetació arbustiva. El pendent torna a augmentar, però sense complicacions. Ara sí que guanyem alçada amb facilitat i si mirem enrere podem observar la vall per on pujàvem inicialment.

La darrera torrentera mor en un altiplà en una pista gran que ve de la nostra esquerra. Per assolir el cim del Puig Gros de Ben Dinat, el més alt de Palma, ben rodó, únicament cal agafar un petit corriol que s’obre pas entre la màquia i que parteix a mà esquerra a escassos 50 metres seguint la pista.

Hem d’agafar el corriol a mà esquerra per on va l’Arnau. Aquest corriol dona accés al cim. Després tornarem pel mateix camí i seguirem la pista per a realitzar la baixada

La pujada l’hem fet en una hora. Ens queda la baixada, força avorrida ja que és tota per pistes. Com que és tard decidim fer-la corrent, així que ens hi posem! Reculem pel corriol d’accés i resseguim la pista cap avall. L’únic punt dubtós apareix al principi de la baixada, on haurem de fer dos trencalls a la dreta per agafar la direcció cap a l’urbanització Gènova de nou. La baixada és molt suau i una mica feixuga.

La pista acaba en una zona d’antenes i el Mirador de Na Burgueta, una talaia sobre la ciutat amb accés per carretera asfaltada. Accedim a la zona creuant una cadena i només ens quedarà fer les darreres corbes per la pista asfaltada fins arribar altra vegada a la part alta de Gènova i retornar al cotxe.

La zona de les antenes i el mirador de Na Burgueta on mor la pista

La baixada l’hem feta amb menys de 30 minuts. Arribem al cotxe contents d’haver complert el nostre objectiu del dia i de finalitzar positivament un nou sostre comarcal. Després de coronar els cims de la Serra de Tramuntana, es Raiguer i Palma, deixem per una altra ocasió els tres cims pendents de Mallorca.

Voleu conèixer altres sostres comarcals dels Països Catalans?