Esports La Vanguardia: un 9,88% d’esport femení

2 minuts de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

En aquesta nova entrega de l’observatori de petit format de gènere i mitjans ens fixem en la informació esportiva d’un diari generalista, La Vanguardia. Hem analitzat els continguts esportius publicats durant el mes d’octubre en clau de gènere, fixant-nos en les pàgines d’Esports però també en la portada i la segona plana, així com els espais d’opinió genèrics del diari.

En total, s’han analitzat més de 800 continguts diferents, amb 508 notícies o columnes d’opinió i prop de 300 informacions relatives a portada, editorial, calendaris o seccions de la segona plana del diari (des del contingut destacat del sumari fins a la presència d’esportistes als semàfors valoratius).

Al diari La Vanguardia predomina la informació sobre esport masculí, que ocupa de forma exclusiva més del 85% dels continguts analitzats. L’esport practicat per dones té una quota del 9,88% en una visió àmplia de l’esport femení que inclou aquelles notícies o columnes d’opinió que fan referència als dos gèneres o bé que no tenen gènere associat. Els continguts amb protagonisme exclusiu per a l’esport femení representen el 5,60% del total.

En aquest anàlisi no entrem a valorar l’espai que ocupa cada notícia publicada, però cal dir que només hi ha 4 pàgines de la secció d’esports on tot el contingut correspon exclusivament a l’esport femení i 10 on és clarament majoritari. Durant el mes d’octubre La Vanguardia ha publicat 224 pàgines a la secció d’esports.

L’esport masculí apareix en els 31 números de La Vanguardia del mes d’octubre. L’esport femení compta amb notícies en 16 de les 31 edicions, si bé en només tres números no hi està representat de cap manera. En 20 ocasions l’esport ha tingut presència a la portada de La Vanguardia. En els 20 casos l’esport masculí ha estat protagonista i en 2 casos ho ha fet acompanyat d’esport femení amb la pilot Ana Carrasco i el FCB femení. En una sola ocasió l’esport femení ha obert la secció d’esports de La Vanguardia.

Ana Carrasco, protagonista a la portada de l’1 d’octubre

El futbol predomina de forma clara sobre la resta de disciplines esportives. En el cas de l’esport femení també és l’esport amb més presència al diari durant el període analitzat. Altres esports amb certa rellevància són el bàsquet, el tennis, el motociclisme, l’hoquei patins, la gimnàstica artística, l’atletisme, l’apnea, el golf, la pilota, el waterpolo, la gimnàstica rítmica o el triatló.

Altres informes de l’observatori de gènere de petit format