Les dones, invisibles en el 94,57% de les notícies de portada de l’Équipe

3 minuts de lectura
Anàlisi en clau de gènere de les primeres 300 portades publicades aquest 2018 pel diari esportiu L’Équipe

L’Équipe és un diari de referència a Europa en l’àmbit del periodisme esportiu. Sovint se cita com a exemple les seves portades que no tenen por de trencar amb l’hegemonia del futbol i donar el reconeixement que considera oportú a altres modalitats esportives. Tot i que les dades indiquen que el futbol és el protagonista de la majoria de les seves portades*, són les seves obertures dedicades al ciclisme, a l’atletisme, a la natació o al biatló les que sovint són titllades d’exemple a les xarxes socials a casa nostra. A l’observatori de gènere de La Fosbury analitzem les primeres 300 portades que ha publicat aquest any.

La mostra ressegueix les portades de l’Équipe des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre de 2018 (algun dia el diari no ha sortit als quioscos). Una mostra prou àmplia que ofereix un retrat clarivident sobre el predomini de l’esport masculí a la primera plana del rotatiu francès.

Hem comptabilitzat 884 notícies de portada (no hem inclòs ni la publicitat ni els suplements). Hi ha dies en què la portada és un monogràfic i d’altres en què hi ha fins a 5 notícies diferents. A la pràctica, una mitjana de pràcticament tres peces per portada. De les 884 notícies comptabilitzades n’hi ha 48 que compten amb una dona com a protagonista, ja sigui esportista (la majoria dels casos) o vinculada a l’esport (a través de la premsa, de l’acció governamental o d’un càrrec directiu en una competició masculina). La presència de dones, doncs, és del 5,43%.

En totes les portades publicades l’esport masculí hi té presència. 300 de 300. Les dones només apareixen en 46 portades, de manera que en el 85% dels casos els lectors de l’Équipe no tenen cap referència d’esport femení a la primera plana. Algunes de les esportistes de portada tenen presència en més d’una ocasió, amb especial menció per a la nedadora Charlotte Bonnett i l’esquiadora paralímpica Marie Bochet, amb tres aparicions per banda a les portades de L’Équipe.

Si ens fixem en la notícia central de portada, la que compta amb la fotografia més gran i cridanera, el pes de l’esport femení decau considerablement. Només hi ha 11 portades amb presència de dones a l’espai central de la portada i només en 7 ocasions aquesta presència correspon de forma exclusiva a una dona (en la resta de casos el protagonisme és compartit amb homes). En el 2,33% dels casos, doncs, una dona o un grup de dones són les grans protagonistes del dia per a l’Équipe. En aquest recompte hi incloem una dona no esportista que denúncia un cas de violència de gènere d’un jugador de futbol francès.

La influència dels campionats multiesportius

En les 300 portades analitzades hem detectat una variable que condiciona les portades del diari: quan un gran campionat multiesportiu està en marxa la presència de dones augmenta exponencialment. D’aquesta manera, 7 de les 11 presències principals de dones en portada corresponen a èxits d’esportistes assolits als Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang i als campionats d’Europa de Berlín i de Glasgow i 23 de les 48 notícies de portada amb presència de dones també responen a aquests dos esdeveniments així com als Jocs Paralímpics d’hivern. Ens referim, en total, a esdeveniments que han tingut presència al calendari en només 38 dels 300 dies analitzats. Dit d’una altra manera: en ple curs esportiu, la presència de dones a la portada de L’Équipe baixa en picat.

Voleu saber els resultats de l’anàlisi en clau de gènere de la portada digital del diari Marca del passat 28 d’octubre? Podeu consultar-los aquí

El futbol, protagonista principal de les portades

El futbol ostenta la fotografia de portada del diari L’Équipe en l’enorme majoria d’ocasions. En les 300 portades analitzades la preponderància del futbol és evident: el 82,67% de les seves portades compten amb el futbol com a principal protagonista. El Rugby i el ciclisme són els altres esports que tenen presència en com a mínim 10 portades fins el 31 d’octubre, arribant en cada cas al 4% de protagonisme principal al diari. Altres esports amb presència central de portada són el bàsquet, el tennis, el golf, el biatló, l’atletisme, la natació, el rem, els ral·lis, l’handbol, la Fórmula 1, l’esquí freestyle, l’snowboard cross o la gimnàstica artística.