Tot gira: menys d’un 10% d’esport femení aquest cap de setmana

4 minuts de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

La graella de les ràdios generalistes del nostre país està farcida per diversos programes esportius. A l’observatori de gènere de petit format de La Fosbury avui ens fixem en el Tot gira de Catalunya Ràdio, un programa que s’emet dissabtes i diumenges a la tarda amb un ampli seguiment d’actualitat. Concretament, fem una mirada als continguts d’aquest cap de setmana, amb dos programes emesos de 16 a 21h tan dissabte com diumenge. 10 hores de ràdio en què cada hora cal descomptar alguns minuts d’informació general i alguns minuts més de publicitat. En total, aproximadament 500 minuts de ràdio esportiva real.

Un factor ha condicionat el cap de setmana: l’absència de partits de futbol de primera divisió. Normalment part del programa queda cobert amb les transmissions dels partits del Barça, l’Espanyol i el Girona, de manera que es tractava d’un cap de setmana atípic. Sigui com sigui, el futbol és l’esport que més minuts ha rebut al Tot Gira d’aquest 17 i 18 de novembre.

L’esport femení ha comptat amb una transmissió principal el diumenge amb la narració de Pere Escobar des del Miniestadi del duel entre el FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid. Aquest partit ha estat un dels epicentres del Tot Gira d’aquest cap de setmana, conjuntament amb el FC Barcelona – Vardar d’handbol de dissabte. De tota manera el Tot Gira no ha ofert una narració exclusiva de l’enfrontament, que entre informacions diverses, la prèvia, la narració i el postpartit ha ocupat un total de 34 minuts en antena dedicats al FC Barcelona – Atlètic de Madrid o a altres mencions de la primera divisió de futbol femení, un fet impensable en les narracions de futbol de cada cap de setmana dels equips catalans de la primera divisió masculina.

De fet, durant el transcurs del partit s’ha emès una entrevista gravada de 26 minuts a un jugador de futbol de l’Espanyol i una altra entrevista de 10 minuts al pilot de MotoGP Dani Pedrosa en el dia de la seva retirada que plegades han comptat amb més minuts d’antena que no pas el matx entre Barça i Atlético. En qualsevol cas, els 34 minuts marquen el resultat final d’aquest petit informe, ja que el partit ocupa més del 70% del temps destinat a l’esport femení (47 minuts) durant el cap de setmana.

El Miniestadi és un dels dos espais amb protagonisme per a l’esport femení on el Tot Gira ha enviat un periodista aquest cap de setmana. L’altre és la seu del CN Barcelona, on s’ha disputat el campionat d’Espanya de natació en piscina curta i que el programa només utilitza per fer una entrevista curta a Erika Villaécija en el dia de la seva retirada (4 minuts, inclosa la prèvia i post des d’estudi i la intervenció de la periodista Maria Guixà). Hi ha hagut força més presència de l’equip a competicions masculines: Barça i Granollers en handbol, Nàstic i Reus en futbol, Joventut de Badalona en bàsquet i Caldes i Reus en hoquei sobre patins en directe, així com connexions amb el barça en futbol sala i amb diversos pilots a València al mundial de motociclisme.

Protagonistes: 22 homes i 3 dones

Erika Villaécija és l’única dona esportista entrevistada durant el cap de setmana, encara que la jugadora del CP Manlleu Anna Casarramona també és la protagonista d’una secció curta (1 minut i 38 segons). Elles dues són les dues úniques veus de dones esportistes o entrenadores durant el cap de setmana. En el cas dels homes hi ha força més varietat: Isaac Becerra, Dani Pedrosa, Mikel Besora, Kilian Jornet, Borja Iglesias, Andreu Plaza, Enric Gallego, Adolfo, Pol Espargaró, Joan Salvat, Àlex Rins, Albert Ventura, Maverick Viñales i Xavi Bartolo. El Tot Gira també ha entrevistat als dirigents Joan Salarich, Manel Arroyo i Agustí Brugués, així com a Basi Ramal, mare de Dani Pedrosa. Aquesta darrera conversa (de 8 minuts) no la computem en el recompte d’esport femení atès que el motiu de l’entrevista correspon a un esportista home.

Pel que fa a declaracions diverses també predominen les d’home, amb reportatges i talls de veu més curts on hi apareix Joan Pont, entrenador del Sant Pere Pescador de futbol femení (a qui sí que computem el temps de les seves respostes com a esport femení) i la citada Anna Casarramona. La resta d’intervencions (Joan Salarich, Ferran Latorre, Víctor Tomás o Luis Enrique) corresponen a homes i a l’esport masculí. En total, un 12% de les veus de protagonistes són de dones i un 88% són d’homes. Si ens fixem en el temps en antena, el resultat és força similar: 10-90%.

El Sant Pere Pescador femení, protagonista d’un reportatge de més de 7 minuts al Tot gira

Predomini clar de l’esport masculí en els continguts

Finalment, hem detectat 6 continguts diferents d’esport femení durant el cap de setmana: FCB – Atlètic de Madrid, Anna Casarramona, Erika Villaécija, Sant Pere Pescador, accident d’una pilot de Fórmula 3 i un gol espectacular d’una jugadora de futbol sub-17.

El diferencial amb la varietat de continguts de l’esport masculí és contundent. A l’engròs, citem els següents: futbol de 2a divisió (+ nàstic + reus), futbol de 2a divisió b (+ barça b i Pochettino + lleida), partits de seleccions de futbol (amb més seguiment per a partits com l’Anglaterra – Croàcia, l’Itàlia Portugal, selecció espanyola o coses entre Neymar i Cavani), Copa màsters de Tennis (amb dos partits diferents i anàlisi d’Àlex Corretja), mundial de ral·lis, lliga ACB (+ barça + penya), lliga LEB (Prat), Kilian Jornet, Mikel Besora, gol fallit del Numància, mundial de motociclisme (+ entrevistes + tertúlia Moto GP), futbol sala (europa i primera), Barça d’handbol, Granollers d’handbol, pupurri “futbol català”, pupurri hoquei patins, hoquei patins competicions europees (+ caldes + reus), actualitat FCB, Snack FCB, secció d’humor (tots els imitats són homes), Agustí Brugués o Borja Iglesias.

* En el recompte no hem sumat l’edició del Tot Gira Migdia (de 14:30h a 15:00h) emès el dissabte. En qualsevol cas, durant la seva emissió no es va fer cap menció a l’esport femení.

Recomanacions de l’observatori de gènere de petit format