Gènere i diari Marca – 28/10/2018

1 minut de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

Mentre preparem nous informes més extensos, obrim un observatori de gènere de petit format per fixar-nos en la presència de l’esport masculí i l’esport femení als mitjans de comunicació. Anirem fent retrats àgils des d’ara fins a final d’any per comprovar quin rol tenen les dones esportistes a mitjans amb un elevat nombre de lectors a casa nostra, a l’estat espanyol, a Europa i en altres indrets del món.

Comencem pel diari Marca en un dia de Barça – Madrid fixant-nos en les notícies de portada de la seva versió digital. No només les més destacades, sinó totes aquelles que podem clicar si anem baixant el ratolí fins al final de la pàgina. Cal dir que el clàssic ocupa una vintena d’informacions diferents, però no és especialment rellevant: a l’extensa portada es poden consultar fins a 204 notícies diferents. La portada permet consultar les notícies més destacades de diferents seccions: futbol, futbol internacional, motor, bàsquet, poliesportiu i “tiramillas”, un espai que s’allunya de l’esport.

En el ràpid recompte que fem a les 21:50h detectem la presència de sis notícies amb dones esportistes com a protagonistes. Són la gimnasta Ana Pérez, la corredora Ragna Debats, la judoka, María Bernabéu, la tennista Elina Svitolina, la ciclista Aida Nuño i les jugadores de pàdel Marta Marrero i Alejandra Salazar. Totes elles formen part de la portada de la secció poliesportiva de Marca, de manera que no hi ha cap dona esportista a la portada general, a futbol, a futbol internacional, a motor o bé a bàsquet. 6 de 204, doncs.

La secció poliesportiva, l’única amb dones esportistes

De fet, en les primeres 150 notícies de portada digital del diari Marca d’aquest diumenge 28 d’octubre a la nit no n’hi ha ni una que tingui una dona esportista com a protagonista. La primera, Ana Pérez, apareix al lloc número 153. No vol dir, però, que no hi hagi presència de dones en els enllaços anteriors.

En detectem quatre:
– “25 películas que hacen que “50 sombras de Grey” parezca una insípida comedia romántica”
– “La novia de Chicharito desafía la censura de desnudos de Instagram”
– “Una mujer, brutalmente agredida por hablar español en un tren de Londres”
– “Horario y dónde ver en TV hoy la carrera del Gran Premio de México de Fórmula 1 2018”, amb una hostessa com a imatge principal de la notícia.
* Les quatre notícies esmentades basades en la cossificació o en els successos són més rellevants jeràrquicament que totes les notícies protagonitzades per dones esportistes.