Un 1,5% d’esport femení al Tu diràs de Rac1

2 minuts de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

La graella de les ràdios generalistes del nostre país està farcida per diversos programes esportius. A l’observatori de gènere de petit format de La Fosbury avui ens fixem en el Tu diràs de Rac 1, un programa diari que s’emet de 22:30h a 01:00h de dilluns a divendres i de 23:00h a 01:00h els caps de setmana. Amb una tertúlia com a eix central de l’emissió, el programa conduït per Roger Saperas i per Xavi Rocamora dona un pes enorme a tot el que passa al primer equip masculí del FC Barcelona i al futbol en general.

Ens hem fixat en els programes emesos fins ara aquest mes de novembre: 10 dies i 20 hores reals de programa. La teoria diu que n’haurien de sortir 23 i mitja, però en diverses ocasions el programa no ha seguit el seu horari teòric per donar espai al tram final de transmissions esportives. També hem optat per no incloure al recompte els minuts de publicitat emesos al Tu diràs des de l’1 fins al 10 de novembre. El programa sempre ha començat fent referència al futbol masculí i en la majoria de dies ha inclòs continguts d’esports d’ambdós gèneres durant la seva emissió. No ho ha fet, però, amb una proporció similar, sinó amb un biaix de gènere contundent.

Els resultats

Dels 1.200 minuts emesos n’hi ha hagut pràcticament 17 i mig (17 minuts i 29 segons) dedicats a l’esport femení. Un 1,46% del temps total dels continguts elaborats pel programa, doncs, han fet referència a dones esportistes. Són només 10 programes analitzats i, en conseqüència, no és un resultat extrapolable als continguts de tot l’any. Sí que és, en qualsevol cas, força indicatiu.

L’esport femení ha tingut presència en antena en 7 dels 10 programes, encara que només en dos casos ha comptat com a mínim amb un minut de protagonisme. De fet, hi ha un factor determinant que condiciona el resultat a l’alça i és la secció “Torna-la a tocar” del periodista Oriol Rodríguez, que el darrer dimecres va plantejar un monogràfic sobre documentals de cinema protagonitzats per dones i que ja alerta en la seva introducció que encara no havien tingut presència en antena des de l’inici de temporada. La secció dura 10 minuts i 45 segons, de manera que un 60% del temps destinat a l’esport femení durant aquests 1.200 minuts emesos correspon a una única secció.

També sobresurt el programa tu diràs del dia 1 de novembre en relació a la resta, atès que és l’únic que compta amb una entrevista a una esportista (Anna Casarramona, campiona d’Europa d’hoquei patins amb la selecció espanyola, amb una conversa curta de 2 minuts i 2 segons) i amb una declaració d’una altra (Melanie Serrano, jugadora del Barça). Durant els programes analitzats es fan mencions a diversos esports en clau femenina: futbol, hoquei patins, bàsquet, waterpolo, tennis i atletisme (amb una menció de l’hora de sortida de la cursa femenina a la marató de Nova York).

Recomanacions de l’observatori de gènere de petit format