Fotografia: Marco Spelten

La selecció catalana de korfbal fa història i guanya la seva primera medalla internacional

2 minuts de lectura

La selecció catalana de korfbal ha fet història! Després d’un emocionant partit pel tercer lloc ha aconseguit un triomf treballat contra Portugal per 16 a 12 i s’ha penjat la medalla de bronze al campionat d’Europa disputat a Dordrecht, Holanda. Prop de 4.000 persones han omplert el pavelló per seguir un partit vibrant que ha culminat amb el primer podi internacional per al combinat català, que supera el quart lloc històric obtingut al mundial de 2011. La selecció catalana, que competeix en cites oficials des de 1998 i que és membre de la federació internacional de ple dret des de 2005, ha sumat un triomf històric per a l’esport català.

Després de la derrota de divendres previsible contra Bèlgica en semifinals, per un clar 26 a 13, ha arribat el partit decisiu del torneig. El duel contra Portugal podia donar la primera medalla de la història de la selecció en una cita internacional. I tots els jugadors ho tenien clar abans de sortir a la pista.

La selecció catalana ha començat molt forta, amb un inici de partit quasi perfecte que s’ha saldat amb un primer avantatge clar des del primer moment. Al minut 7, després que Portugal demanés un temps mort, una cistella de Jose Álvarez posava el 4 a 0 al marcador. Era l’inici somiat de semifinal. A partir d’aquell moment, però, Portugal ha començat a reaccionar. 5 a 2 al final del primer temps i un segon quart per oblidar. En aquest període els lusitans han remuntat el partit gràcies a una bona defensa, al domini del rebot ofensiu i a una millora en l’encert a cistella. El 6 a 5 al descans ha obligat l’equip de Xavi Vidal i David Guzmán a reaccionar.

korfbal-portugal-catalunya

L’inici de la segona part ha estat preocupant: una pilota perduda en atac i dues cistelles de Portugal consecutives amb una defensa massa permisiva. 8 a 5 i totes les alarmes enceses. Jose Luis Jurado certificava amb un rebot que s’ha escapat literalment de les seves mans que Catalunya necessitava una reacció immediata. També ho han entès els entrenadors: temps mort a falta de 6:19 minuts per acabar el tercer quart per intentar trencar 15 minuts de sequera anotadora.

La reacció somiada

Alexis Escardibul i Albert Camprubí han aconseguit dues cistelles pràcticament consecutives i Catalunya s’ha tornat a mostrar dominant en la fase ofensiva. Més mobilitat i més encert per entrar en uns minuts d’intercanvi de cistelles en què Escardibul de nou i Jurado i Berta Aloma per partida doble cadascun han aconseguit posar Catalunya per davant al marcador. A falta de 8 minuts per acabar, un esperançador 12 a 11 donava l’avantatge parcial al combinat català.

korfbal-cat
La selecció catalana conjurada per guanyar el partit

En els minuts decisius la selecció ha aconseguit mostrar la seva millor versió. La imprecisió i les presses dels portuguesos han contrastat amb la determinació de Catalunya. Una jugada fantàstica culminada de forma magistral sota la cistella per Jurado i un tir molt llunyà d’Álvarez han situat el 14 a 11 al marcador. Només els rebots de l’incansable Pedro Correia per la banda portuguesa feien perillar la victòria final.

A falta d’un minut i mig pel final, Laia Rosa ha anotat una cistella que pràcticament ha sentenciat el títol: 15 a 12. Jurado encara ha tingut temps d’anotar una altra cistella per tancar el marcador.