Esports en Xarxa: un 9% d’esport femení a les ràdios locals

2 minuts de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

A l’observatori de gènere setmanal de petit format de La Fosbury avui ens fixem en l’Esports en Xarxa, un programa de La Xarxa que s’emet de dilluns a divendres de 13h a 14h a les ràdios locals. Concretament, fem una mirada als continguts dels darrers deu programes emesos (del 12 al 16 i del 19 al 23 de novembre). Tot i que sobre el paper el programa dura una hora, cal obviar les desconnexions locals, els minuts per a informació generalista, les sintonies d’entrada i sortida del programa i els “crèdits” de l’equip que hi treballa. En total, 48 minuts de continguts reals de ràdio esportiva cada dia que sumen un total de vuit hores (480 minuts) analitzades.

Amb predomini del futbol però amb un ampli repàs d’altres disciplines esportives, l’Esports en Xarxa es fixa al detall en l’esport català, informant des de l’estudi central i amb múltiples connexions amb corresponsals de competicions que tenen presència a la majoria de grans mitjans esportius del país i d’altres que no hi acostumen a tenir cabuda. Cada programa compta amb dos blocs diferenciats que combinen informació, cròniques i entrevistes.

Del total de 480 minuts n’hi ha hagut 43 i mig destinats a l’esport femení, incloent la meitat del temps destinat a notícies sense gènere associat (COI – Kosovo, mitges maratons, acord Banyoles – Xina o un campionat de Powerlifting). El resultat és que la presència de l’esport practicat per dones compta amb una quota del 9,06% a l’Esports en Xarxa en les dues setmanes analitzades i que no necessàriament són un indicador fiable del conjunt de la temporada, sinó el retrat exacte d’un espai de temps concret.

Tots deu programes compten amb presència de l’esport femení, encara que hi ha tres programes amb mencions testimonials inferiors al minut. Per contra, en un dels casos (el programa emès el dimarts 13 de novembre) el còmput de temps s’enfila fins als 17 minuts i 34 segons, ocupant més del 35% del temps del programa. Aquell dia el programa compta amb una entrevista a la jugadora d’hoquei patins Berta Busquets, cròniques de waterpolo i hoquei herba, una crònica de powerlifting d’esport mixt i amb informacions de voleibol i d’hoquei patins. És l’únic programa analitzat on s’entrevista a una dona esportista, encara que en un altre cas també és entrevista Marta Carranza, Comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

Quatre dels deu programes compten amb declaracions de dones esportistes i en cinc dels deu casos hi ha cròniques d’esport femení per part de les ràdios locals. En tots els programes hi ha declaracions d’homes esportistes i cròniques d’esport masculí per part de les ràdios locals. Els esports practicats per dones que tenen cabuda al programa són el futbol, el voleibol, la natació, el waterpolo, l’atletisme, l’hoquei herba, l’hoquei patins, l’handbol, el bàsquet, el patinatge artístic i el powerlifting. És un ventall molt similar a la varietat d’esports practicats per homes durant els programes analitzats.

Altres informes de l’observatori de gènere de petit format