dav

Les noves restriccions esportives que entren en vigor aquest divendres

2 minuts de lectura
A partir d’aquest divendres hi haurà un confinament perimetral de cap de setmana als municipis de Catalunya.

Aquest dijous al migdia el Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat noves restriccions que s’activaran a partir d’aquest divendres. Un dels titulars cridaners és el confinament perimetral dels municipis des de les 6h del matí de divendres fins les 6h del matí de dilluns, però el cert és que s’aplicaran noves restriccions que cal tenir en compte. Totes elles s’afegeixen al toc de queda que va entrar en vigor el diumenge.

Tot i que aquest dilluns molts agents del món de l’esport van alertar que el sector està tocat de mort arran de la situació viscuda aquest 2020 i demanaven ser considerats com a bé essencial i una flexibilització del toc de queda aprovat, el cert és que les mesures que entren en vigor aquest divendres van més enllà i són molt més restrictives fins al punt que l’esport amateur queda aturat a Catalunya. El govern alerta que les xifres de positius i d’hospitalitzats és molt preocupant i recalca la necessitat de prendre mesures urgents per evitar repetir la situació viscuda el passat mes de març.

El Procicat ha avançat de forma provisional el llistat de mesures aprovades per als propers quinze dies. Us les resumim a continuació:

Es pot fer esport a l’aire lliure

Tot i que es parteix d’una recomanació general de limitar les sortides del domicili en la mesura del possible, es manté viva l’opció de practicar esport a l’aire lliure. Aquesta pràctica esportiva durant el cap de setmana ha de ser individual i pot fer-se en el propi municipi o en els municipis que en són limítrofs. Aquesta és una de les poques excepcions que hi ha previstes durant el confinament municipal de 72 hores que va de divendres a dilluns.

Aturada esportiva

Es manté la suspensió de totes les competicions esportives amateurs durant quinze dies més. A aquesta mesura que ja estava en vigor s’hi suma la suspensió de tota l’activitat esportiva no professional i el tancament de tots els equipaments esportius excepte els centres de tecnificació i d’alt rendiment esportiu, tant de titularitat pública com privada, i les instal·lacions que hagin d’acollir entrenaments i competicions de caire professional, estatal i internacional. Dit d’una altra manera: no es podran fer entrenaments en grup, no es podran fer entrenaments individuals en instal·lacions esportives i no es podran fer competicions.

A les noves restriccions esportives cal afegir-hi la suspensió de tot el lleure infantil i les activitats extraescolars excepte les que es fan mantenint el grup bombolla de l’aula o les activitats dins el centre en horari lectiu. Aquest sector té sovint activitat esportiva associada que, en conseqüència, també queda afectada.

L’esport professional i les competicions estatals i internacionals, sense públic

Una aturada esportiva total en clau de clubs i federacions més enllà de les excepcions esmentades de l’esport professional i d’alt rendiment i les lligues esportives d’abast estatal o internacional, que en qualsevol cas s’han de disputar sense presència de públic. Els esportistes professionals (quan existeix una relació laboral o contractual amb l’entitat esportiva), els esportistes que tenen la qualificació d’esportista d’Alt Nivell i d’Alt Rendiment i els assimilats a nivell de l’estat espanyol es poden desplaçar per anar a exercir la seva activitat i hauran de dur el certificat autoresponsable. Els entrenadors o els responsables d’assegurar el bon funcionament d’equipaments i instal·lacions que han de romandre obertes també podran fer els mateixos desplaçaments que els esportistes esmentats.

S’activa una nova línia d’ajuts

El govern ha anunciat que destinarà 10 milions d’euros als clubs esportius federats per tal de compensar-ne la inactivitat i ajudar-los a cobrir els seus costos fixos. Aquesta convocatòria comptarà amb un sistema de fiscalització a posteriori que facilitarà la seva ràpida tramitació amb l’objectiu que els diners arribin al més ràpid possible als col·lectius afectats.