Dos antics campions de kickboxing en vaga de fam

2 minuts de lectura
La Plaça Sant Jaume de Barcelona viu una protesta singular: dos propietaris d’una instal·lació esportiva han iniciat una vaga de fam.

La vaga de fam és una eina sovint utilitzada en casos extrems per part dels treballadors per denunciar una situació precària o injusta i exercir amb el propi cos una mesura de pressió on es posa en joc la salut de les persones activistes. Aquest mecanisme és el que des d’avui han decidit utilitzar dos propietaris de gimnasos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per denunciar l’ofec econòmic en què es troben després que s’hagin tancat de nou les instal·lacions esportives als seus municipis durant quinze dies. Tots dos han plantat una tenda de campanya a la Plaça Sant Jaume i han fet valer la seva protesta amb una doble convocatòria de suport més àmplia a les deu del matí i a les sis de la tarda per visibilitzar la situació econòmica “crítica” dels gimnasos.

Les dues persones en vaga de fam són cares conegudes de l’esport català. Xavi Moya és un dels noms més reconeguts del nostre país en els esports de contacte, proclamant-se campió del món en onze ocasions diferents en disciplines com el kickboxing (9 vegades), el kung fu i la boxa. Heptacampió d’Europa de kickboxing i amb experiència també en les arts marcials mixtes, té el Premi d’Honor de l’Esport Català per la seva trajectòria d’èxits i ja fa més de tres dècades que regenta un gimnàs a Barcelona, l’Esport Rogent. En aquesta protesta l’acompanya Jordi Calvet, que el 2007 també va proclamar-se campió d’Europa de kickboxing i actualment és responsable del gimnàs Black bull de Badalona més enllà de ser promotor d’esdeveniments esportius.

Moya i Calvet asseguren que viuen una situació límit i que és compartida entre la resta de gimnasos afectats per les noves restriccions anunciades fa una setmana. Responsables de liderar la pràctica esportiva d’esports de contacte als seus locals, han assegurat que no es mouran de la Plaça Sant Jaume fins que no rebin una solució a la seva situació actual: “Ningú lluitarà per nosaltres. Comencem la nostra vaga de fam. Som lluitadors, portem tota la vida lluitant i ho continuarem fent pels nostres drets. No els serà tan fàcil acabar amb nosaltres“.

Nova protesta dimecres vinent

Paral·lelament, la resta de sectors esportius afectats per la mesura també continuen protestant per la decisió del Govern. Aquesta setmana diverses entitats esportives van portar als jutjats la decisió de tancar de nou les instal·lacions esportives i dimecres vinent la Unió de Federacions Esportives de Catalunya organitzarà una acció reivindicativa al centre de Barcelona portant part de les activitats que actualment no es poden fer a l’aire lliure tal com ja van fer fa uns dies els responsables de gimnasos i centres de fitness de la capital catalana.