L’escaladora Margo Hayes fa història a Siurana

1 minut de lectura

L’escalada viu un moment d’eclosió i ens ofereix gestes que fins fa poc semblaven impensables. Per als amants dels reptes més tècnics, Catalunya és un autèntic paradís. D’entre les nombroses ascensions “impossibles”, brilla amb llum pròpia “La Rambla”, ubicada a Siurana. Aquesta via d’escalada està catalogada amb un 9a+, una dificultat que fins ara cap dona havia estat capaç d’assolir amb èxit. N’hi havia dues que havien superat la barrera del 9a, però Margo Hayes és la primera en completar un 9a+ amb ple reconeixement.

margo-hayes-siurana-Pati-Wall-practice-run.ngsversion.1488383741655

La nord-americana de 19 anys va passar-se una setmana perfilant els moviments necessaris que havia d’encadenar per poder completar una via mítica per a l’escalada mundial. Oberta en primera instància per l’alemany Alexander Huber l’any 1994, és una paret ubicada al fenomenal sector d’El Pati. Durant un temps aquesta via va convertir-se en l’obsessió de Ramón Julián, que va completar-la el 2003 després de més de 40 intents fallits. Altres escaladors de renom com Edu Marín o Chris Sharma també l’han aconseguit finalitzar.

Hayes va assolir la fita el passat 26 de febrer i ratifica d’aquesta manera el seu immens talent que l’ha fet brillar tant en reptes d’escalada clàssica com en competicions de tota mena. Els seguidors olímpics ja podeu apuntar el seu nom, perquè tot apunta que voldrà participar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on seria una clara candidata a la medalla en el debut de l’escalada al programa dels Jocs.

El vídeo del repte

Pràcticament un mes després també podem veure part del seu repte a Siurana en vídeo. Una proesa que engrandeix la fama de La Rambla i que atorga a Hayes un lloc privilegiat en la història de l’escalada mundial. La primera dona en assolir un 9a+. El seu esclat d’alegria és la constatació definitiva de la feinada que ha hagut de fer per completar la via amb èxit.

https://www.youtube.com/watch?v=1GEVoQXpc4A