Els Piolets d’Or atorguen una menció especial a Sílvia Vidal

1 minut de lectura
L’edició d’enguany dels Piolets d’Or, els premis més prestigiosos de l’alpinisme, es fixen en la trajectòria de l’escaladora barcelonina.

Briançon ha acollit l’entrega dels premis Piolets d’Or d’aquest 2021 i per primera vegada una esportista del nostre país ha rebut un reconeixement de gran calibre en una cita com aquesta. Sílvia Vidal s’ha endut una menció especial que reconeix no només el seu talent esportiu sinó la seva manera d’entendre i relacionar-se amb les muntanyes d’arreu del món.

“Fer més amb menys” és un dels punts de partida que els Piolets d’Or volen posar en valor en l’alpinisme. Segons els organitzadors, els guardons també defensen “l’esperit d’explorar, un alt nivell de compromís i l’autosuficiència”, elements que sens dubte encaixen a la perfecció amb l’escaladora catalana. De fet, els Piolets d’Or 2021 han atorgat una menció especial a Sílvia Vidal per “reconèixer la gran contribució que ha fet a l’escalada en solitari durant més de dues dècades, amb les seves impressionants gestes de resistència i d’escalades dures en grans parets, sovint remotes, arreu del món. Les seves ascensions més destacades les ha aconseguit amb plena autonomia: completament sola, sense ràdio, ni mòbil, ni GPS, ni pronòstics meteorològics ni cap mena de comunicació amb l’exterior, amb sistemes manuals i minimalistes quan necessita perforar la roca per assegurar-se“.

Amb 51 anys Sílvia Vidal ja té una llarga trajectòria al darrere. Els Piolets d’Or han destacat també la seva capacitat per dur a terme noves rutes en solitari, amb fites extraordinàries com la via “Sincronia Màgica” assolida l’any passat a la Patagònia xilena, després d’estar-se un mes i mig en una vall remota, carregant 150 kg de material i menjar per poder escalar una paret verge de 1.200 metres. Allà, mentre el món s’aturava per la Covid-19, Vidal va passar-se 33 dies penjada a la paret. A banda d’aquesta els Piolets d’Or també destaquen altres ascensions en solitari com “Life is Lilac” al Pakistan (2007), “Naufragi” a l’Índia (2010), “Espiadimonis” a Xile (2012) i “Un pas més” a Alaska (2017).

Referent mundial

La menció especial a Sílvia Vidal va ser entregada per Catherine Destivelle, guanyadora el 2020 del Piolet d’Or per la seva trajectòria, essent la primera dona en aconseguir-ho. Vidal ja va ser protagonista dels Piolets d’Or fa molts anys, el 1999, quan l’obertura de “Sol Solet” al Karakoram al costat de Pep Masip i Miquel Puigdomènech va ser mereixedora d’una nominació als premis. El reconeixement d’aquest 2021 és una constatació més de la feina feta per la barcelonina, consagrada com una referència mundial de l’escalada en solitari i com una esportista amb uns valors insubornables en la seva relació amb la muntanya.