Nil Llop, primer reserva als Jocs després d’una amarga desqualificació

2 minuts de lectura
La temporada fantàstica de l’esportista català viu un cop dur a Calgary.

Encara no fa ni dos anys que Nil Llop va pujar al podi dels Jocs Olímpics d’hivern de la joventut amb una fantàstica actuació que el va catapultar com la gran promesa del patinatge de velocitat sobre gel al nostre país. Aquesta disciplina sovint esquiva, poc practicada i mancada de grans referents a Catalunya ha trobat en el pratenc un autèntic capdavanter, capaç de fer camí competitiu allà on sembla territori prohibit, deixant lesions enrere pel camí i entrenant a l’estranger per perfeccionar la tècnica i disposar de les millors condicions possibles per fer un salt endavant. I el salt és majúscul.

Aquesta temporada 2021/2022 Nil Llop ha participat a la copa del món absoluta amb regularitat, essent present a les quatre primeres cites d’un circuit mundial de gran prestigi a les curses “B” tant als 500 com als 1.000 metres. Més enllà de resultats finals, el que cal aplaudir d’entrada és la capacitat d’anar millorant el seu rècord estatal pràcticament cada dia que s’ha calçat els patins i ha sortit a competir. En una prova tan ràpida com els 500 metres el català ha passat d’una millor marca de 36.03 en començar el 2021 fins als 34.98 oficials assolits fa uns dies a Salt Lake City. Més d’un segon de millora en dotze mesos en una cursa que depèn de petits detalls és una animalada. Però és que Nil Llop encara és capaç de patinar més ràpid.

Ho ha demostrat aquest cap de setmana a Calgary, en la quarta ronda de la copa del món i la darrera abans de tancar la classificació per als Jocs Olímpics de Pequín que se celebraran del 4 al 20 de febrer. El del Baix Llobregat ha sigut capaç de fer un registre sensacional de 34.649 en la segona prova del cap de setmana. El resultat, extraordinari, el portava directe cap a la quarta posició, ben a prop del podi de la categoria “B” i amb una millora del rècord bestial. El sac de punts associat a una plaça tan alta, alhora, li assegurava el bitllet olímpic. Malauradament, però, quinze minuts després els jutges van determinar que Llop havia tocat un dels cons que delimita la pista i la infracció és penalitzada amb una desqualificació immediata.

Nil Llop esforçant-se al màxim a la copa del món
Nil Llop esforçant-se al màxim a la copa del món

Reserva olímpic

El resultat, és clar, canvia diametralment. Un nou zero al seu marcador de punts que fa mal, perquè malgrat el coixí sumat en les dues primeres curses de la temporada la sort no ha acompanyat la versió més ràpida del català ni a Salt Lake City ni a Calgary. Un viatge final a l’Amèrica del Nord difícil de pair perquè Llop es queda sense plaça directa per als Jocs i es converteix en el primer reserva de la prova dels 500 metres per accedir al campionat olímpic. Així doncs, paciència fins que a mitjans de gener se sàpiga si hi ha alguna renúncia de darrera hora d’un país que no tingui més suplents esperant el seu torn per poder esdevenir competir a la Xina.

No és l’única opció per a Nil Llop, que ha quedat com a segon reserva finalment a la prova dels 1.000 metres i que en conseqüència també té encara una porta entreoberta de possibilitats olímpiques. L’esperança és l’últim que es perd, diuen, però hi ha una certesa que millora qualsevol altra sensació: el patinador ha fet passos de gegant a l’elit malgrat ser molt jove encara (té 19 anys) i la seva progressió és un clar indicador que ben aviat pot estar patinant amb unes marques molt superiors a la d’aquesta sensacional temporada.