Paula Badosa, en un moment del vídeo.

Paula Badosa fa “un Abrines”

2 minuts de lectura
Paula Badosa ha guanyat un partit que pot ser dels més importants de la seva vida. No ha calgut ni pujar a la xarxa ni anar al tie-break. De fet no ha constat de posar la pilota fora de l’abast de cap rival a l’altra punta de la pista de tennis. La rival era ella mateixa. El problema, una depressió. I ara, un cop superada, la gironina se sincera.

Setmanes enrere el jugador balear de bàsquet Àlex Abrines publicava a les xarxes un vídeo en el que explicava com havia entrat en depressió, arribant a odiar la pilota que l’ha convertit en un jugador a l’NBA, recentment fitxat pel Barça. Abrines, en un esport amb l’altaveu del bàsquet, tenia el mèrit de sincerar-se, de visualitzar una tipologia de problemes psicològic. En un vídeo de gran factura, l’aler parlava obertament dels trastorns mentals que et l’havien portat a odiar allò que sempre li havia semblat més important, de la importància de buscar ajuda per ensortir-se’n. La setmana passada tancava el campus que porta el seu nom a Muro i, amb la perspectiva del retorn a l’ACB, tornava a exhibir el seu somriure i donava la porta per tancada.

La pressió sobre Paula Badosa

En un món com el comunicatiu i esportiu, altra vegada, podem copsar de primera mà com un gest quasi idèntic però fet des d’un altre esport i amb protagonisme femení no rep la mateixa atenció. I és que la gironina Paula Badosa va fer “un Abrines” en tota regla divendres passat utilitzant les seves xarxes socials per explicar com havia superat una depressió important. Per qui no conegui Badosa, estem parlant d’una tennista de gran projecció que, en els primers compassos professionals, no ha sabut confirmar les altes expectatives que, començant per ella mateixa i seguint pel propi ‘establishment’ tenien. La de Girona segueix en fase de coneixement al WTA però si algú s’havia arribat a plantejar si quan se la considerava la gran promesa del tennis de casa nostra mitjans o públic exageraven, vistos els resultats, gràcies a la seva valentia feta vídeo té un altre relat on agafar-se. 

 

 

En el vídeo, Badosa explica que va patir tristesa, desesperança, manca d’energia o angoixa, amb una sensació que li feia la raqueta i la pista reàcies. Badosa, que fa 4 anys va ser notícia en guanyar el Roland Garros junior, va veure com el seu nivell minvava i ella mateixa entrava en un túnel personal, el de la depressió, del que va tardar mesos en sortir. Les darreres notícies esportives sobre ella, els darrers temps, ens parlen d’una jugadora que torna a guanyar, amb estil i fiabilitat, en les rondes prèvies dels tornejos grans i més amunt en altres. Badosa ha tornat, doncs, i més madura. 

 

El paper de l’entrenador

Una de les claus de la recuperació és que la de Begur ha tornat a tenir Xavi Budó d’entrenador. El qui està darrere eclosions com la de Carla Suárez explica en una entrevista a la web Sphera Sports el que podem esperar de la nova Paula.

 “La Paula és una jugadora que pot aspirar a tot a nivell mundial. I quan dic tot és tot. Però necessita temps, paciència i treball. Necessitem mínim un o dos anys de molt bona feina i després es veuran els resultats. Ara tica buscar la millora a nivell tècnic, tàctic, físic, mental, gestió emocional, estil de vida centrat al 100% en ser esportista d’elit… És clau agafar consciència i responsabilitat personal en el que significa ser tennista de primer nivell”.
Paula Badosa, campiona a València d’un dels torneigs ITF més importants de l’any el 2017