Restriccions esportives: les noves mesures aprovades a Catalunya

2 minuts de lectura
Aquest divendres 16 d’octubre entren en vigor noves mesures per contenir la pandèmia a Catalunya.

Tothom és conscient que el coronavirus pot modificar la realitat quotidiana en qualsevol moment. El creixement de positius per Covid-19 de les darreres setmanes i l’augment del risc de rebrot a Catalunya són alguns dels indicadors que aquests dies han posat en alerta les autoritats sanitàries del nostre país. Tal com era previsible, el Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha decidit actuar aprovant una bateria de mesures per de reduir la mobilitat i la interacció social i, d’aquesta manera, frenar l’expansió de la pandèmia. Les mesures inclouen diverses restriccions per frenar la corba de contagis.

Un cop més, l’esport és un dels sectors que ha d’adaptar-se a la realitat i a partir d’aquest divendres entren en vigor algunes mesures específiques que detallem en continuació. En primer lloc, es confirma la suspensió de totes les competicions esportives a Catalunya durant els propers 15 dies, a excepció d’aquelles que són de caràcter estatal, internacional i professional. Els entrenaments es podran dur a terme amb normalitat, però els partits queden ajornats fins a finals de mes. Amb aquesta mesura el govern vol evitar els desplaçaments habituals dels caps de setmanes d’equips i famílies arreu del territori vinculats a la pràctica esportiva amateur.

D’altra banda, s’ha aprovat una segona mesura que també és rellevant per al conjunt d’esportistes del país: les instal·lacions i els equipaments esportius tenen una limitació d’aforament al 50% durant els propers quinze dies. És en aquest segon tram del mes d’octubre en què s’espera que mesures com aquestes contribueixin a frenar l’expansió dels positius per Covid-19 per tal de poder reprendre les competicions esportives d’àmbit català i amateur com més aviat millor. De fet, el Govern assegura que els protocols esportius que s’han aprovat en els darrers mesos per adaptar la pràctica esportiva a la lluita contra la pandèmia (com el de la Federació Catalana de Ciclisme) estan funcionant bé. Ho explica Meritxell Budó, consellera de la Presidència:

La pràctica esportiva és segura i els protocols que s’han establert des del Govern s’estan aplicant bé, però hem de contribuir a que la mobilitat es redueixi. Si aturem durant 15 dies competicions esportives que comporten desplaçaments el cap de setmana, estem reduint aquest factor.

Amb una incidència molt baixa de casos positius, el sector esportiu demostra que ha fet els deures malgrat no poder restar al marge de la realitat que viu el país. La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, conscient de l’esforç gegantí que tots els agents implicats en l’esport estan fent aquest 2020, ha emès un comunicat on agraeix “l’esforç i la comprensió de clubs, consells esportius i federacions, com a principals organitzadors de competicions a Catalunya, davant aquestes mesures” i mostra el seu convenciment que el món de l’esport tornarà a ser clau per “ajudar a revertir les xifres de contagi” amb les restriccions anunciades.

El món de l’esport fa pinya

Els principals agents esportius del país, com la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) o la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), han donat suport a les restriccions anunciades pel Govern. Les entitats han volgut recalcar la importància de frenar els contagis com a objectiu comú de país i han recordat que l’esport no s’atura, atès que els entrenaments segueixen en marxa i també l’accés a les instal·lacions d’arreu del país, de manera que es garanteix la continuïtat de la pràctica esportiva i de l’activitat física els propers 15 dies. Federacions i clubs també han emès comunicats demanant responsabilitat a jugadors i famílies i explicant que en els propers dies reprogramaran el calendari de les competicions esportives afectades per l’ajornament.

Les restriccions i mesures complementàries que entren en vigor a partir d’aquest divendres transcendeixen l’àmbit esportiu i afecten a sectors com la restauració, la cultura o el treball. L’objectiu general és reduir la mobilitat i la interacció social i frenar els contagis per tal d’evitar un nou confinament total més endavant.