El màdel, campió del món d’esports alternatius per votació popular

2 minuts de lectura
Les darreres setmanes s’ha celebrat un campionat mundial singular a través de les xarxes socials.

Fa un mes va començar el “Primer Congrés Mundial de Jocs i Esports Alternatius”, una cita organitzada per una organització argentina (Codasports) que ha comptat amb 109 ponents procedents de 21 països diferents i on s’han presentat fins a 96 modalitats esportives minoritzades. Tallers, conferències, jornades de capacitació… tot plegat una proposta virtual en temps de pandèmia en què els Països Catalans han tingut la seva quota de protagonisme a través del màdel.

Aquest esport nascut al País Valencià ha format part del prestigiós congrés amb una extensa presentació davant la resta d’esports a càrrec de Ricard Sentandreu, responsable de Pilotaviu i col·laborador de la Fosbury. El Congrés ha servit per crear l’Organització Internacional d’Esports Alternatius (WASG), una entitat que procurarà promoure la diversitat esportiva i els esports propis de tots els països del món des de la divulgació de les seves normatives, disciplines i maneres de jugar. Una proposta, sens dubte, que caldrà seguir de porp.

Més enllà del Congrés els organitzadors hvan decidir afavorir la participació popular amb un Campionat del Món d’Esports Alternatius fet a través de les històries d’Instagram. Un quadre enorme amb la presència de tots els esports en què els seguidors d’aquesta xarxa social van poder votar ronda a ronda l’esport guanyador a través de duels directes. Després d’uns quants dies aquest dimecres s’ha disputat la final i el màdel ha sortit com a gran guanyador de la competició després d’haver superat 6 fases d’elimintatòria contra altres esports més reconeguts, i guanyar la final davant el dueball, esport bastant popular a l’Índia, que es presentava com a gran favorit de la competició.

Durant aquest temps de congrés i competició el màdel ha destacat entre els participants per la seva senzillesa i espectacularitat, així com per la seva facilitat d’aprenentatge i aprofitament de recursos materials i instal·lacions, que fan que sigui un esport accessible per a tothom.

La modalitat de pilota a mà naixcuda el 2013, a Castelló, la Ribera Alta, ha experimentat durant els últims anys un gran creixement en quant a practicants i nivell de joc dels participants gràcies als diferents tornejos i increment de clubs de pilota practicants, i sobretot al Circuit Intercomarcal, que des de 2017 es disputa any darrere any. Aquest 2020, tot i els entrebancs causat per la crisi sanitària, el Circuit es troba disputant els últims tornejos dels 10 programats, que amb la seva finalització, hauran viatjat per 6 comarques diferents del territori valencià.

El Torneig de Guadassuar, a les pistes de l’Algepadel d’Algemesí, acolliran el pròxim diumenge dia 18, la sisena prova puntuable per al Circuit. Des de les 9 fins les 14h, els millors jugadors de la modalitat repartits en 4 categories diferents, primera, segona, iniciació i infantil, lluitaran per endur-se el títol del torneig així com puntuar el màxim possible al rànquing final.