Les competicions esportives es preparen per conviure amb la pandèmia

7 minuts de lectura
Fa sis mesos que la Covid-19 va començar a fer estralls a l’esport. Adaptar-se a la pandèmia és clau ara que comença una nova temporada.

El passat mes de febrer, i especialment durant el mes de març, l’esport va entendre de forma accelerada que les normes i el terreny de joc havien canviat de cop i volta. L’afectació del coronavirus era tan rellevant que totes les competicions van haver d’aturar-se. Algunes es van cancel·lar i d’altres ajornar, però el cert és que més enllà del retorn de l’esport professional a finals de la primavera bona part dels esportistes han hagut d’esperar fins a mitjans d’estiu per reprendre el ritme competitiu i molts altres preveuen fer-ho en les properes setmanes. Adaptar-se a la pandèmia, doncs, és essencial per mirar endavant.

Des dels primers dies del confinament els agents esportius de Catalunya han treballat de valent per encaixar la situació de pandèmia i preparar-se per garantir el retorn de la competició esportiva com més aviat millor. Múltiples disciplines esportives han vetllat per seguir les indicacions de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya i adaptar-les a la seva realitat. D’aquesta manera, en els darrers mesos s’han confeccionat desenes de protocols que incorporen tots els elements necessaris per minimitzar els riscos de contagi de la Covid-19. Es tracta de protocols vius adaptables a la realitat de l’afectació de la pandèmia en cada moment i pensats perquè ningú es quedi enrere en la pràctica esportiva.

El cas del ciclisme

Una de les federacions que ha implementat un nou protocol d’actuació per a les competicions esportives és la Federació Catalana de Ciclisme, que engloba disciplines força diverses com el trial, el ciclisme en carretera, el ciclocròs, BMX, el descens o la BTT. L’entitat que presideix Joaquim Vilaplana ha aconseguit organitzar el campionat de Catalunya de BTT a principis d’agost i enviar la selecció catalana de BMX a competir a França, però alhora també va veure com havia de cancel·lar el campionat de Catalunya en pista per les restriccions establertes a Barcelona o a ajornar un mes la celebració del campionat de Catalunya de descens previst inicialment pel passat cap de setmana.

Les ciclistes, a punt de prendre la sortida al Campionat de Catalunya de BTT disputat a Vilajuïga / FCC

Aquesta situació d’alts-i-baixos reflecteix perfectament la realitat de l’esport català, pendent de fer les coses bé i alhora de canviar el calendari tants cops com faci falta per l’evolució de la pandèmia. En qualsevol cas, l’eina imprescindible perquè les competicions tirin endavant és el protocol per a la represa esportiva. I aquesta eina tornarà a ser clau el proper cap de setmana amb la disputa del Campionat de Catalunya de trial i també el de carretera, en la modalitat de ruta i de contrarellotge. La limitació del nombre de participants i l’aplicació de mesures d’higiene i control més estrictes marquen el full de ruta d’una cita que aplega els millors especialistes del país en cada disciplina.

Marta Vilajosana, responsable de l’Àrea Tècnica de la Federació Catalana de Ciclisme, explica la feina feta per disposar d’un protocol vàlid:

“El primer que vam haver de fer són uns protocols d’actuació adaptats al ciclisme per complir tots els requisits de Salut. Ús de mascareta, distanciament, neteja de mans… però també vetllar per elements específics del ciclisme, com que els corredors no surtin tots agrupats. El Consell Català de l’Esport va fer alguns apunts concrets i hem fet retocs també en funció dels canvis normatius, i el mes de juliol hem reprès les curses”.

Les primeres competicions disputades durant l’estiu ja han mostrat alguns dels canvis més visibles per als aficionats. De moment, s’ha acabat allò d’anar a una cursa i trobar-te tots els espais barrejats i força accessibles per a tothom:

Abans anaves a una cursa ciclista i tot estava junt: la carpa dels àrbitres al costat de l’entrada del bar, amb pares, públic i corredors barrejats pel voltant. Tot això ho hem hagut de separar per zones. A la carpa dels àrbitres, per exemple, els corredors ara hi han d’accedir sense acompanyants i d’un en un, mantenint la distància. Abans d’entrar-hi, a més, cal haver passat el control de temperatura“.

Marta Vilajosana explica que un dels punts claus del protocol és el control de les persones que participen en una cursa:

“A cada cursa fem un registre de tots els corredors que hi participen, de tots els tècnics que venen amb els cotxes per fer el seguiment dels corredors, de l’equip arbitral i dels responsables de fer ràdio Volta, de totes les persones que participen en el muntatge de la cursa (podi, línia d’arribada, tanques) i de qualsevol persona implicada d’una manera o altra amb la competició, com els conductors d’ambulància o els infermers. És una mesura clau del protocol per poder activar un rastreig en cas que es detectés algun positiu”

El Campionat de Contrarellotge de Catalunya al detall

Com a exemple de competició esportiva adaptada a la realitat actual de pandèmia del coronavirus ens fixem en el Campionat de Catalunya de Contrarellotge. De forma excepcional enguany es disputarà al Circuit de Barcelona – Catalunya de Montmeló el diumenge 30 d’agost a la tarda, just un dia després de la prova en ruta de 150 quilòmetres a Santa Eulàlia de Ronçana. La tria del Circuit no és a la babalà, tal com explica Marta Vilajosana:

És un espai que ens permet complir tots els protocols, tenir màximes garanties de seguretat i evitar donar a un club la responsabilitat de gestionar l’accés de 300 corredors en una sola tarda. És la manera que hem trobat de garantir que el Campionat de Catalunya es disputi aquest estiu“.
El BiCircuit Festival, cita ciclista habitual al Circuit de Barcelona-Catalunya / Tomás Montes – Bicircuit Festival

Més enllà del registre que haurà de dur a terme la Federació Catalana de Ciclisme, el Circuit de Catalunya també farà un control d’accés a les instal·lacions i els corredors i tècnics acabaran passant dos controls de temperatura abans d’entrar en competició. La cita de diumenge a la tarda està pensada evitar l’acumulació de gent en un mateix espai:

“Un punt fort de l’organització al circuit és que mai se’ns acumularan 300 corredors allà. Si de 15h a 16h surt la categoria de masters 30, quan acabi farem l’entrega de premis i tots els corredors i acompanyants ja podran marxar. Molts corredors vindran sols i ja hem anunciat que la competició és a porta tancada, però entenem que cadets i júniors venen acompanyats d’un familiar responsable, que ha de poder ser-hi”
El diumenge s’aplicarà un dels punts centrals del protocol que limita les curses en un circuit a 60 corredors per categoria i cursa:
“El dia 30 hi ha molt poc risc, perquè els corredors surten d’un en un. Passen un doble control de temperatura i només poden entrar corredors i tècnics a la zona de pit lane i de boxes. Els corredors es treuen la mascareta tres minuts abans de la seva sortida i entren en una carpa que es diu zona d’espera abans de pujar la rampa de sortida. Aquí s’esperen amb dos metres de distància entre ells. Com que el mallot de crono no permet guardar la mascareta perquè no té butxaques, la mascareta l’han de deixar a la seva bossa just abans d’entrar a aquesta zona d’espera”

A la resta de curses en circuit, com les proves de BTT, és un speaker qui anuncia als corredors 30 segons abans de prendre la sortida que ja es poden treure la mascareta i són ells mateixos els que l’han de guardar a la butxaca del mallot.

La prova de contrarellotge tindrà un recorregut més curt de l’habitual, de 9,4 quilòmetres, en una cita de pura força en què “guanyarà qui mogui més watts“. Una competició ràpida de dues voltes al circuit en què el primer corredor sortirà a les 15h i el darrer ha d’acabar abans de les 21h. Tots els corredors inscrits han tingut l’oportunitat de recórrer el circuit els darrers dies a la franja de tarda en una instal·lació que ja té un bon vincle ciclista amb l’organització cada any del BiCircuit Festival.

La represa esportiva durant la pandèmia, en marxa

Més enllà de les competicions ciclistes un munt d’esports han posat fil a l’agull en els darrers dies per reprendre les competicions. És el cas, per exemple, de la lliga catalana d’hoquei sobre patins malgrat la baixa del Reus Deportiu o de la Supercopa de Catalunya d’handbol viscuda aquest mes d’agost a Sant Joan Despí. En aquest darrer cas, més enllà del protocol a pista i per als equips, era obligatori presentar un full d’auto responsabilitat signat per accedir al pavelló. Entre altres mesures, aquest full incloïa la conformitat en conèixer el protocol, en no presentar simptomatologies associades a la Covid-19 o en no haver estat en contacte estret amb cap persona que hagués donat positiu en els darrers catorze dies.

Kaba Gassama (4) del KH-7 BM Granollers moments abans de recollir el trofeu de campiones de la Supercopa, competició organitzada durant la pandèmia. Foto de Miguel López Mallach
Kaba Gassama (4) del KH-7 BM Granollers moments abans de recollir el trofeu de campiones de la Supercopa. Foto de Miguel López Mallach

Caldrà, doncs, adaptar-se a mesures més estrictes d’ara en endavant, però que al mateix temps han de ser garantia que les competicions esportives tirin endavant malgrat el context de pandèmia. Ho resumeix Marta Vilajosana:

“Crec que el futur va per aquí: espero que podrem fer competicions, però presentant PCR, protocols aprovats, amb mesures perquè no hi ha risc de contagi i afavorint que els esportistes se sentin segurs, etcètera. Ens hem d’adaptar a l’existència del coronavirus per no aturar l’esport”.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!