Un boicot contra el racisme

3 minuts de lectura
La lliga NBA viu un nou cas de compromís social i polític.

Des de fa unes setmanes els aficionats a la millor lliga de bàsquet del món estan gaudint d’un campionat excepcional. Els 22 millors equips de la competició es van aplegar a Florida a les instal·lacions de Disney en una bombolla anti-covid que de moment ha funcionat a la perfecció. Durant uns mesos la competició va penjar d’un fil: primer es feia impossible preveure l’evolució de la pandèmia i les opcions de generar una competició segura per a tothom i més endavant desenes de jugadors de la lliga van posar sobre la taula l’opció de fer boicot i no disputar el final de temporada per visibilitzar la lluita contra el racisme als EUA arran de l’assassinat de George Floyd en mans de la policia.

Jugadors dels Bucks a les manifestacions de Wisconsin per l’assassinat de George Floyd

Els jugadors es van organitzar i la NBA, que no va dubtar en posicionar-se contra el racisme, va intervenir per cercar alguna solució de consens. En un gest sense precedents, la lliga va acordar amb els jugadors que es podrien posar missatges reivindicatius a les samarretes en lloc del seu nom. Així, missatges com “Black Lives Matter” o “Say his name” substitueixen el nom de les grans estrelles de la bombolla. És un missatge potent, perquè tots els seguidors de la lliga (n’hi ha milions arreu del món) són conscients de forma permanent del posicionament antiracista de jugadors i franquícies.

Aquesta nit, després d’unes setmanes sense nous moviments, un equip de la NBA ha anat més enllà i ha decidit fer boicot al partit de playoff que havia de disputar per denunciar la terrible agressió per part d’un policia a Jacob Blake, una altra persona afroamericana. El policia li va disparar en reiterades ocasions de prop i per l’esquena i malgrat que Blake ha aconseguit sobreviure ha perdut la mobilitat a les cames. Les imatges segur que les heu vist per les xarxes i han encès els ànims dels jugadors de la NBA, que més enllà dels missatges a les xarxes socials han anat més enllà amb una mesura encara més potent.

La plantilla dels Milwaukee Bucks, el millor equip d’aquesta temporada a la NBA i que compta a les seves files amb el vigent MVP de la competició (Giannis Antetokounmpo), ha decidit plantar-se i no disputar el cinquè partit de la primera ronda dels playoff davant els Orlando Magic. La sèrie va 3 a 1 a favor dels de Wisconsin i aquesta nit ho tenien tot de cara per resoldre l’eliminatòria i segellar l’accés a les semifinals de conferència. Els Magic s’han presentat al pavelló i han marxat ràpidament en comprovar la incompareixença del seu rival.

George Hill, base veterà dels Bucks, ha resumit el motiu del boicot en una frase diàfana: “estem cansats dels assassinats i de la injustícia“. Més tard l’equip ha fet un comunicat amb crida al vot inclosa:

Jugadors d’altres equips com Lebron James o Donovan Mitchell ja han expressat el seu suport a la decisió històrica a través de les xarxes socials. Franquícies com els Boston Celtics també han llançat missatges demanant justícia per a Jacob Blake.

També ho ha fet A’ja Wilson, una de les grans estrelles de la WNBA, competició que estava en marxa i que també s’ha aturat aquesta nit. Abans de la suspensió les jugadores de Mystics han arribat al pavelló portant cadascuna d’elles una samarreta amb una lletra per formar el nom de Jacob Blake. Les jugadores ja havien fet ús dels missatges a les samarretes fins al punt de portar “Vote Warnock” per donar suport al senador que lluita per un lloc a Geòrgia davant Kelly Loeffler, senadora republicana i propietària de l’equip d’Atlanta. Loeffler havia mostrat el seu rebuig a les mesures antiracistes de la lliga i les jugadores han demanat reiteradament que se l’expulsi del seu càrrec.

Tornant a la NBA, la premsa nord-americana havia confirmat en un primer moment que els equips que havien de jugar aquesta nit també es plantarien (Oklahoma-Houston i Lakers-Portland). Finalment la NBA ha anunciat un acord amb els jugadors per ajornar tots tres enfrontaments (inclòs el partit del boicot) i reprogramar-los per més endavant. Un nou moviment dels responsables de la lliga que acompanya i valida les reivindicacions dels jugadors. Caldrà veure si la competició continuarà o s’aturarà definitivament aquest curs.

Sigui com sigui, el gest dels Bucks que tindrà més recorregut amb el compromís antiracista d’altres equips està corrent com la pólvora als EUA i demostra un cop més l’importantíssim altaveu que té l’esport per denunciar les injustícies socials. Al cap d’un parell d’hores dos equips de la lliga de beisbol també han decidit plantar-se. Caldrà estar ben atents al que passi els propers dies.

L’ús de l’altaveu mediàtic el resumeix perfectament Pau Gasol en aquesta piulada: