Fita històrica de Tita Llorens: uneix nedant la Marina Alta i Eivissa

2 minuts de lectura
La persistència té premi. Tita Llorens acaba d’assolir la fita més perseguida de la seva trajectòria esportiva.

Aquest 26 i 27 de juliol el mar Mediterrani ha viscut una de les actuacions esportives més bèsties de l’any. Una fita sense precedents a càrrec d’una nedadora menorquina que aquest 2018 celebrarà el seu 50è aniversari després d’haver dut a terme una gesta excepcional. Per tercer estiu consecutiu, Tita Llorens s’ha llançat al mar amb l’objectiu de convertir-se en la primera persona de la història que és capaç d’unir nedant sense neoprè la Península Ibèrica i les Pitiüses. Un recorregut de més de 90 quilòmetres completat aquest divendres poc abans de les vuit del vespre després d’haver nedat de forma ininterrompuda durant més de 36 hores i mitja.

A les 7 del matí d’aquest dijous Tita Llorens es va llançar a l’aigua des del port de Xàbia (Marina Alta) i va començar un repte que intentava per tercer estiu consecutiu. El 2016 un canvi de temps sobtat va obligar-la a abandonar la travessia i l’estiu passat els forts corrents marítims van deixar-la sense premi després de 37 hores d’esforç i quan ja havia recorregut 73 dels 90 quilòmetres previstos. Aquest cop ha capgirat el sentit de la travessa: en lloc de sortir des d’Eivissa, Tita Llorens ha optat per sortir des del País Valencià en una jugada que li ha sortit rodona.

Sabies que… Tita Llorens va ser premiada per la travessia incompleta de l’any passat? La World Open Water Swimming Association (Wowsa) va guardonar l’esportista de Ciutadella amb la millor actuació mundial de 2017 a partir d’una premissa central: “Les seves travessies inacabades només l’han feta més forta”

Aquest any Tita Llorens ha avançat a molt bon ritme durant bona part de la travessia. Després de superar les temudes hores nocturnes i les fortes onades amb èxit, aquest divendres s’ha anat apropant de mica en mica cap a Eivissa amb bones sensacions físiques.

A falta de pocs quilòmetres per tocar terra, les condicions marítimes s’han fet més adverses i Tita Llorens ha hagut de suar de valent per poder arribar al seu destí, modificat a mig recorregut (de la Cala Tarida ha passat a una cala situada uns quants quilòmetres al nord de l’illa, allargant el trajecte previst i completant, finalment, pràcticament 100 quilòmetres de travessia marítima. Pocs minuts abans de les 8 del vespre la menorquina ha estat rebuda per familiars, amics i mitjans de comunicació i ja pot pensar en festejar una fita històrica i perseguida durant molt de temps.

titallorens

Tita Llorens és una de les nedadores d’aigües obertes amb un currículum més rellevant de la història del nostre país. Entre altres fites, ha aconseguit ser la persona en completar la travessia entre Roses i Portbou amb el menor temps possible (42 km, 11 hores i 54 minuts) i la primera dona en unir nedant Eivissa i Mallorca en un trajecte de 85 quilòmetres.

 

Un repte que ve de lluny

La pionera de les travessies a mar obert del nostre país, Montserrat Tresserras, va estar a punt d’assolir un repte similar l’any 1965, quan després de 55 hores nedant al mar va haver de desistir d’un intent insòlit. La primera persona en unir nedant la Península Ibèrica i l’illa d’Eivissa va ser el mediàtic David Meca, que va completar el repte en 22 hores l’any 2006. Ara Tita Llorens ha fet història, convertint-se en la primera persona en completar el repte sense neoprè. L’11 d’agost celebrarà el seu 50è aniversari. És impressionant el que acaba d’aconseguir la menorquina.
* La fotografia de portada correspon als companys d’Esports IB3, que han fet un ampli seguiment de la fita assolida per Tita Llorens.