Tita Llorens, una marató nedant entre Roses i Portbou

2 minuts de lectura

Les aigües obertes acceleren quan arriba el bon temps. Fa uns dies us explicàvem la travessa solidària a l’estret de Gibraltar de dos grans esportistes de Parets del Vallès. La setmana passada Mireia Belmonte i Antonio Arroyo es proclamaven campions estatals dels 5 km a Banyoles. Ara ens fixem en l’extraordinària fita de Tita Llorens, la menorquina amant dels reptes al mar.

Llorens-en-plena-travesía
Tita Llorens, durant la travessia / Fotografia: Swim no limits

La nedadora de Ciutadella ha decidit celebrar la diada de Sant Joan que cada any omple el seu poble amb milers de persones d’una manera singular. El 24 de juny va ser el dia triat per Llorens per afrontar la travessia que uneix Roses i Portbou davant la costa empordanesa. Aquesta ruta és la més llarga a la costa de casa nostra i és coneguda com la Marató de la Costa Brava. Tita Llorens ha estat la primera dona en intentar la travessia i també la primera en completar-la amb èxit. No només això: és la primera persona de la història en dur a terme el trajecte sense neoprè.

El repte és una autèntica marató a l’aigua. Són 42 quilòmetres sortint des de Roses i passant pel Cap Norfeu, Cadaqués, el Cap de Creus, Sa Encalladora, El Port de la Selva, Llançà, Cap Ras i Colera fins a arribar a Portbou, la localitat que limita amb el Rosselló. Un recorregut preciós enfilant tot el Cap de Creus, primer, i la costa septentrional de l’Alt Empordà. Acompanyada de l’equip de “Swim no limits“, la menorquina també va comptar amb el suport del nedador d’aigües obertes Miquel Sunyer i del seu marit, que l’acompanya en tots els projectes i que en aquesta ocasió va completar els 42 quilòmetres en caiac per exercir de suport constant.

Un rècord històric

La nedadora de 49 anys va completar la travessia Roses – Portbou amb un temps d’11 hores i 54 minuts. Aquest registre és un nou rècord absolut de la prova. Un èxit enorme per a una esportista amb una llarga trajectòria i plenament reconeguda en l’àmbit internacional. Llorens ha estat escollida aquest mes de juny com una de les 50 nedadores d’aigües obertes més aventureres del món per l’associació mundial d’aquesta disciplina esportiva. Sens dubte, proeses com ser la primera dona en completar la travessia de gairebé 85 quilòmetres entre Eivissa i Mallorca (2015) ajuden a rebre aquest tipus de consideracions.

La marató de la Costa Brava, però, només és el primer pas d’un estiu en què la de Ciutadella tornarà a intentar la travessia entre Eivissa i Xàbia (Marina Alta), un repte que ha intentat anteriorment sense èxit a causa del mal temps. 90 quilòmetres que fa temps que persegueix i que intentarà completar d’aquí a un mes: