Tita Llorens, millor actuació mundial en aigües obertes de 2017 La menorquina rep el premi pel seu repte entre la Marina Alta i Eivissa

37 hores nedant de forma ininterrompuda i un repte incomplet han regalat a Tita Llorens un premi de gran prestigi internacional

Quan el passat 1 d’agost Tita Llorens va decidir pujar al vaixell de suport havia recorregut 73 quilòmetres des d’Eivissa. Havia completat més del 80% del recorregut nedant en solitari a mar obert en direcció cap a Xàbia, a la Marina Alta. Li mancaven tot just 17 quilòmetres, però el cert és que les condicions havien esdevingut impracticables. En els darrers 45 minuts només havia pogut avançar 300 metres a causa dels fortíssims corrents marítims adversos en aquell punt. Acumulava 37 hores al mar i va haver d’assumir que no podria convertir-se en la primera persona de la història en unir les illes i la península nedant sense neoprè. Una retirada a temps que, en aquest cas, sí que ha generat una victòria.

La World Open Water Swimming Association (Wowsa) va decidir nominar a l’esportista de 49 anys en la categoria de millor actuació mundial de l’any. Al seu costat, 11 reptes més duts a terme per competidors d’arreu del planeta, des de Bangladesh fins a Sud-àfrica o Barbados, amb noms tan rellevants com el del rus Igor Lukin o el del nord-americà Stephen Rouch. Amb votacions obertes fins a finals des desembre, Tita Llorens ha estat la nedadora que ha rebut més suports i la que s’ha endut finalment aquest gran premi internacional.

L’any anterior, el 2016, Llorens ja havia estat nominada entre les 50 nedadores més aventureres de l’any.

Els responsables de Wowsa han mostrat la seva satisfacció per entregar el guardó a la veterana nedadora balear. Destaquen la dificultat del repte que afrontava de nou (ja ho havia intentat sense èxit, per exemple, l’estiu de 2016) així com la travessia de preparació duta a terme entre Roses i Port Bou de 42 quilòmetres i pràcticament 12 hores dins de l’aigua, i aprofiten l’èxit per recordar que la menorquina ja va aconseguir un èxit anterior al tercer intent (creuar el canal entre Eivissa i Mallorca, de 84km) després de dos “fracassos”.

Un premi a la perseverança

tita-llorens

Amb una idea central (“Les seves travessies inacabades només l’han feta més forta”), les consideracions finals dels responsables del premi sobre Tita Llorens són les següents:

“Ella no ha tingut èxit en aquesta ocasió, però ha lluitat contra els elements durant un dia i mig abans d’admetre una altra decepció. (…) La seva admirable persistència en completar intents de travessia extremadament complicats mentre continua ajudant a altres nedadors a aconseguir els seus somnis és ben coneguda i fonamentada. El repte de Tita dels 90 km va rebre oficialment un DNF (retirada), però l’esforç d’aquesta esportista de 49 anys és una gran inspiració i la converteix en una més que merescuda guanyadora del premi d’enguany”