Mor Emma Roca, gran referent dels esports de muntanya L'esportista, bombera i científica ha brillat en molts àmbits de forma apassionada

L’esport català està de dol. Una de les imprescindibles ha mort amb 47 anys deixant un enorme llegat darrere seu.

Emma Roca i Rodríguez (1973-2021) ha sigut un dels grans noms dels esports de muntanya del nostre país. Bioquímica i bombera dels GRAE, ha forjat una llarga trajectòria esportiva marcada per l’excel·lència i la polivalència, sempre en esports a l’aire lliure i amb un idil·li permanent amb l’aventura i la superació personal molt més enllà de la competició. Durant anys Roca va ser una de les primeres cares més reconeixibles de les curses de muntanya i de l’esquí de muntanya, amb un palmarès brillant en les modalitats més exigents. Va pujar al podi de l’Ultra trail del Mont Blanc, de la Marathon des Sables, de la Transgrancanaria o de la Cavalls del Vent, però també va sumar podis internacionals dalt els esquís formant part dels equips de la FEDME i de la FEEC.

Corredora de l’Ultra Trail World Tour i d’ultramaratons i maratons de muntanya arreu del món, ha excel·lit també en altres disciplines com la BTT, especialment en la distància d’ultramarató, i especialment en els raids d’aventura, un dels esports que ha ajudat a difondre amb la seva participació al circuit internacional ARWS i també al campionat del món, on de fet va aconseguir una victòria sonada per equips l’any 2010. A tot plegat cal sumar-hi la seva experiència en triatlons, duatlons o ironmans. Els seus èxits multidisciplinars en els esports de muntanya han servit d’inspiració per a moltíssima gent que ha seguit els seus passos.

Més enllà d’un currículum esportiu brillant, Emma Roca ha destacat en altres facetes complementàries a l’esport, especialment des de la ciència. Ella ha sigut l’impulsora del projecte “Salut en les UltraMaratons i els seus límits” (Summit) per analitzar com afecten els exercicis de llarga durada i d’alta intensitat en la salut de les persones. Persistent en la ciència com ho ha estat en l’esport, 23 anys després de llicenciar-se a la UAB va finalitzar el Doctorat en Enginyeria Biomèdica per la UPC. Pel camí ha tirat endavant diversos estudis, una tesi i projectes de tota mena, també com a emprenedora amb iWopi o MyHealp.

Emma Roca, al laboratori

Roca sempre ha defensat la pràctica de l’activitat física de forma regular, ha alertat dels riscos associats al sedentarisme i ha demanat sentit comú: “Fem esport, però amb seny!“.

Emma Roca era una persona de tracte exquisit. A la Fosbury vam parlar amb ella en diverses ocasions d’aspectes tan diversos com el vincle entre ciència, esport i salut o la relació entre maternitat i esport d’elit. Converses que transcendien l’esport i que eren font d’aprenentatge en molts sentits. La seva mort ens ha colpit i volem fer arribar el condol de tot l’equip a la seva família i amics.