Mor Emma Roca, gran referent dels esports de muntanya

2 minuts de lectura
L’esport català està de dol. Una de les imprescindibles ha mort amb 47 anys deixant un enorme llegat darrere seu.

Emma Roca i Rodríguez (1973-2021) ha sigut un dels grans noms dels esports de muntanya del nostre país. Bioquímica i bombera dels GRAE, ha forjat una llarga trajectòria esportiva marcada per l’excel·lència i la polivalència, sempre en esports a l’aire lliure i amb un idil·li permanent amb l’aventura i la superació personal molt més enllà de la competició. Durant anys Roca va ser una de les primeres cares més reconeixibles de les curses de muntanya i de l’esquí de muntanya, amb un palmarès brillant en les modalitats més exigents. Va pujar al podi de l’Ultra trail del Mont Blanc, de la Marathon des Sables, de la Transgrancanaria o de la Cavalls del Vent, però també va sumar podis internacionals dalt els esquís formant part dels equips de la FEDME i de la FEEC.

Corredora de l’Ultra Trail World Tour i d’ultramaratons i maratons de muntanya arreu del món, ha excel·lit també en altres disciplines com la BTT, especialment en la distància d’ultramarató, i especialment en els raids d’aventura, un dels esports que ha ajudat a difondre amb la seva participació al circuit internacional ARWS i també al campionat del món, on de fet va aconseguir una victòria sonada per equips l’any 2010. A tot plegat cal sumar-hi la seva experiència en triatlons, duatlons o ironmans. Els seus èxits multidisciplinars en els esports de muntanya han servit d’inspiració per a moltíssima gent que ha seguit els seus passos.

Més enllà d’un currículum esportiu brillant, Emma Roca ha destacat en altres facetes complementàries a l’esport, especialment des de la ciència. Ella ha sigut l’impulsora del projecte “Salut en les UltraMaratons i els seus límits” (Summit) per analitzar com afecten els exercicis de llarga durada i d’alta intensitat en la salut de les persones. Persistent en la ciència com ho ha estat en l’esport, 23 anys després de llicenciar-se a la UAB va finalitzar el Doctorat en Enginyeria Biomèdica per la UPC. Pel camí ha tirat endavant diversos estudis, una tesi i projectes de tota mena, també com a emprenedora amb iWopi o MyHealp.

Emma Roca, al laboratori

Roca sempre ha defensat la pràctica de l’activitat física de forma regular, ha alertat dels riscos associats al sedentarisme i ha demanat sentit comú: “Fem esport, però amb seny!“.

Emma Roca era una persona de tracte exquisit. A la Fosbury vam parlar amb ella en diverses ocasions d’aspectes tan diversos com el vincle entre ciència, esport i salut o la relació entre maternitat i esport d’elit. Converses que transcendien l’esport i que eren font d’aprenentatge en molts sentits. La seva mort ens ha colpit i volem fer arribar el condol de tot l’equip a la seva família i amics.