La Fosbury tanquem el 2017 amb una mirada cap als millors esportistes de casa nostra d’aquest any. Hem determinat un top 50 amb un criteri lliure i alegre. No hi és tothom que s’ho mereix, però tothom que hi és, s’ho mereix.
Comencem amb la primera entrega, del 50 al 41!
Menció especial: Angélique Duchemin
La boxejadora de Tuïr es va proclamar campiona del món de pes ploma al maig. Pocs mesos més tard, a finals d’agost, va morir sobtadament deixant un buit enorme entre els púgils de la Catalunya Nord. La seva carrera ha finalitzat prematurament deixant un llegat de 14 triomfs i cap derrota. Que descansi en pau.
50. Liam Whaley
L’esportista d’Eivissa ha fet un pas endavant en la seva carrera i s’ha consolidat com una de les grans referències mundials del kitesurf. Va endur-se la primera prova del mundial a Leucata, el municipi occità que exerceix de llindar amb la Catalunya Nord. En els mesos següents va aguantar l’embranzida dels rivals fins a acabar l’any en el segon lloc del campionat del món de kitesurf. Una plaça d’honor en un rànquing cada cop més exigent.
49. Sílvia Mas i Paula Barceló
El 2016 van proclamar-se campiones del món de vela en categoria juvenil en la modalitat 470. Aquest 2017 no han pogut competir amb assiduïtat (de fet, Paula Barceló s’ha centrat en els estudis i Mas ha provat una altra parella). Quan s’han unit, però, han mostrar un potencial enorme: campiones del món juvenil de vela en 470 de nou i medallistes de bronze a la copa del món absoluta de Miami. Són garantia de futur camí de Tòquio 2020.
48. Aymar Navarro
L’aranès està obrint nous camins per als amants del freeride a la neu. Impulsor del projecte South Lines, aquest 2017 ha avançat noves descobertes als Andes dalt dels esquís. Guanyador del premi al millor esquiador europeu de l’any per la revista especialitzada Downdays, va fer història amb la medalla de bronze a la copa del món de Vallnord. El 2018 s’ha guanyat plaça fixa al Freeride World Tour.
47. Sandra Jordà
El seu salt a la BTT ha tingut uns resultats increïbles. Al seu ampli sarró de 2017 hi brilla el campionat d’Espanya d’Enduro en BTT, una prova de l’Scott Marathon o bé la victòria a la exigent Trans-Nomad. Sigui com sigui, el que destacarà d’ara en endavant al seu palmarès serà el títol de campiona d’Europa d’Ultramarató en BTT després de guanyar la Pedals de Foc Non Stop. Primera campiona de la història en aquesta disciplina.
46. Xavi Vela
El remer de les Terres de l’Ebre definitivament ha trobat al Brasil l’indret idoni per a brillar i assolir grans èxits internacionals. Fent parella amb William Giaretton s’ha endut una medalla de bronze al campionat del món. També va pujar al podi a les copes del món de Poznan i de Lucerna i s’ha proclamat campió de l’Amèrica del Sud en doble scull lleuger i subcampió en el dos sense timoner.
45. Sara Moreno i Vicente Lli
Han estat durant molts anys les grans referències de la gimnàstica aeròbica. El duo mixt ha triomfat allà on ha anat i en la temporada del seu comiat de l’elit han mantingut un nivell extraordinari. Campions d’Europa, campions dels World Games, campions de la copa del món de Tòquio i campions d’Espanya. Belén Guillemot, també del País Valencià, sembla la gran candidata a mantenir la flama dels seus èxits.
44. Gerard Descarrega
El reusenc va ser un dels grans triomfadors dels Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro l’any passat i, de fet, ja es va guanyar un lloc al Top 50 de 2016. Si repeteix enguany és per la seva fiabilitat (i la del seu guia Marcos Blanquiño) en les grans competicions. El 2017 tenia un únic objectiu marcat, el campionat d’atletisme adaptat de Londres. Allà es va proclamar campió del món dels 400 metres llisos en T11.
43. Sheila Avilés
El salt de qualitat de l’atleta d’Igualada ha estat espectacular. En pocs anys ha passat de ser la campiona de Catalunya en llançament de Javelina i especialista en proves de cros a la campiona del món de curses de muntanya en la modalitat Sky Classic. Des del podi sorprenent a Zegama no va deixar de millorar. Campiona de l’Skyrace Comapedrosa de les SkySeries de la Península Ibèrica. A la muntanya ha trobat el seu espai per fer-se un lloc a l’elit.
42. Camille Lacourt
S’ha passat els darrers mesos en un reality televisiu a França mostrant el seu talent com a ballarí. El nord-català s’ha retirat de l’alta competició aquest 2017 i deixa un buit enorme a les proves de velocitat. En la seva darrera cursa, al mundial de Budapest, es va tornar a proclamar campió del món dels 50 metres lliures davant rivals 10 anys més jove que ell. Plega amb 5 ors mundials però sense medalla olímpica.
41. Mavi Garcia
La mallorquina ha fet valer el seu gran treball en les proves combinades dels darrers anys per proclamar-se subcampiona del món de duatló. També ha sumat la medalla de plata als campionats europeus i s’ha endut l’or als estatals. En ciclisme, més enllà de l’anunci del seu fitxatge pel nou Movistar per al 2018, s’ha proclamat subcampiona d’Espanya en contrarellotge i en la prova en ruta.