Sara Moreno i Vicente Lli s’acomiaden amb el darrer or

2 minuts de lectura

Amb tota probabilitat aquests dies us haurà passat per alt que dos esportistes del País Valencià que han acumulat més podis internacionals en la darrera dècada s’han retirat després de triomfar per darrera vegada. La manca de reconeixement públic ha estat constant en la carrera de Sara Moreno i Vicente Lli, el duo que ha guanyat tot el que podia guanyar fins al campionat d’Europa d’Itàlia disputat a Ancona. Els dos són dues estrelles de la gimnàstica aeròbica, una modalitat no inclosa al programa olímpic malgrat la seva popularitat en algunes zones del món.

Els esportistes de Montcada (Horta Nord) han forjat un palmarès increïble en solitari o bé per parelles en un esport que combina moviments d’alta intensitat que ens remeten a l’aeròbic tradicional amb altres figures d’elevada dificultat només a l’abast dels gimnastes més ben preparats. Exercicis curts, d’un minut i mig, que van obtenir el reconeixement de la Federació Internacional de Gimnàstica l’any 1994. Una disciplina que, tal com passa en d’altres esports, sovint obliga els esportistes a compaginar les competicions i entrenaments d’elit amb una altra feina per poder arribar a final de mes.

saramoreno-vicente-lli

Sara Moreno va despuntar per primera vegada a l’elit internacional el 2004. Al mundial júnior va exhibir la seva potència, flexibilitat, coordinació, coordinació i ritme per aconseguir el subcampionat de la categoria. Dos anys més tard, al campionat del món de la Xina, va sorprendre amb la seva habilitat en aquesta disciplina i va sumar el primer or de la seva carrera. Tenia 16 anys i ja no ha abandonat el camí del podi fins el dia de la seva retirada.

Un duo guanyador

Des d’aquell moment Sara Moreno ha guanyat més campionats mundials, copes del món, europeus, Jocs Mundials i campionats d’Espanya tant en categoria individual com per parelles. Aquí és on entra la figura de Vicente Lli, que també ha despuntat amb múltiples triomfs a l’individual masculí i amb qui Moreno ha conformat un excel·lent duo que ha brillat arreu del planeta en els darrers anys. El 2006, plegats, es van proclamar campions del món júniors i van repetir la proesa el 2010 i el 2012.

Amb Sara Lleonart com a entrenadora de referència i un munt d’hores d’entrenaments al darrere, la compenetració entre Moreno i Lli els ha portat a ser competitius fins al final. A l’estiu van vèncer els Jocs Mundials de Wroclaw. Aquella havia de ser la seva darrera competició en la gimnàstica aeròbica després d’haver deixat enrere les competicions individuals a finals de 2016. Malgrat tot, van atendre la darrera trucada dels europeus d’Ancona i han tornat a regalar a l’afició un exercici memorable. Un darrer or, per davant d’hongaresos i romanesos, que tanca una història d’èxit i constància.

A Ancona, per cert, ha triomfat la valenciana Belén Guillemot, que s’ha endut l’or del campionat individual femení. Pleguen dos referents del Club Aeròbic de Montcada, però el talent valencià en la gimnàstica aeròbica continua intacte.