El georgià Lasha Talakhadze a Rio_2016.

Com es passa la pàgina del dopatge?

1 minut de lectura
El món de l’halterofília està ben tens. L’esport clàssic de força que fa més de 100 anys que té presència en el programa olímpic mai havia estat tan prop de dir adéu als Jocs. El COI ha advertit moltes vegades a les autoritats de l’halterofília mundial que la seva continuïtat olímpica estava en entredit i ho ha fet sempre amb un argument irrefutable: la pestilent pudor de tants escàndols de dopatges. Seguits. Sembla que sistèmics i tot.

Les xífres abonen la pudor. Entre Pequín 2008 i Londres 2012 es van detectar més de 50 casos de dopatge d’esportistes olímpics, molts d’ells amb medalles d’or, plata o bronze en les seves butxaques. El COI té motius per considerar-ho un escàndol. La Federació Internacional va començar a vetar la presència dels països amb més casos de dopatge en les grans competicions internacionals i encreua els dits perquè aquesta xacra acabi o, com a mínim, es redueixi. París 2024 encara no està garantit i els mundials que es disputen a Tailàndia (18-27 setembre) estan en l’ull de l’huracà.
El futur olímpic de l’halterofilia no està gens clar.

Els vets destapen les vergonyes

En el mundial de 2017 nou països van ser vetats per dopatge: la Xina, Rússia, Kazakhstan, Armènia, Turquia, Ucraïna, Bielorússia, Azerbaidjan i Moldàvia. Entre ells, les principals potències mundials d’aquest esport que van tornar en el mundial de 2018 i tornaran a ser protagonistes a Pattaya. Protagonistes i a l’ull de l’huracà.

La Xina vol arrasar

A nivell de seleccions, la Xina torna a opositar a gran favorita en totes les categories on competeix. Superat el sot de 2017, el gegant asiàtic va tornar a imposar la seva tradicional hegemonia en aquest esport l’any passat i torna a comptar amb els millors a Tailàndia. L’esportista a seguir, però, és georgià: Lasha Talakhadze és la gran estrella d’aquest cicle olímpic i vol continuar sumant ors sense parar.

https://www.youtube.com/watch?v=cr-uEw05lUI

Fa un any es van batre 9 rècords mundials. Sent l’esdeveniment que més punts dóna per a la classificació de Tòquio 2020, tots els halteres lluitaran com mai per a aconseguir aixecar el major pes de les seves vides. Quantes plusmarques noves cauran en Pattaya? I, encara més: resistiran al pas del temps?