Les estacions d’esquí estrenen temporada

2 minuts de lectura
Després de les darreres modificacions aprovades pel PROCICAT les estacions d’esquí ja tenen via verda per reprendre la seva activitat.

El sector dels esports de neu viu aquest dilluns una jornada de represa amb més neguits que certeses i amb voluntat de posar-se a prova en una setmana que es preveu tranquil·la i de tempteig. La temporada 2020/2021 comença un 14 de desembre per a les estacions d’esquí catalanes, una data no tan allunyada del que és habitual en altres cursos i amb l’esperança que l’impacte de la pandèmia vagi a la baixa en els propers mesos. La sensació generalitzada, però, és d’incertesa.

L’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, que havia reivindicat l’obertura per posar a prova els protocols que s’han anat treballant en els darrers mesos, ha editat una infografia explicativa útil per a qualsevol estació i en què queda clar que la mascareta és imprescindible a les pistes excepte en el moment concret de la pràctica esportiva:

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern celebra en un comunicat l’obertura de pistes:

“És una decisió que esperàvem des de feia setmanes, ja que sempre hem cregut que les característiques dels nostres esports d’hivern els convertien en esports segurs i saludables, practicats en entorns amplis, a l’aire lliure, i amb una alta protecció individual. Els nostres federats poden entrenar i competir amb garanties, quelcom que feia dies que lluitàvem perquè es pogués complir. Hem creat un calendari d’activitats sensible amb la realitat sanitària que vivim, però a la vegada ambiciós, per tal d’oferir als esportistes el màxim d’opcions possibles per poder competir i gaudir dels esports que tant estimen”

Mesures per evitar aglomeracions

Un dels principals objectius de la reobertura és evitar els contagis per coronavirus i per aquest motiu les estacions apliquen des d’avui mesures més enllà de les normes aplicades a les pistes. D’entrada, els forfaits que donen accés a les instal·lacions s’han d’adquirir per internet i de forma anticipada per evitar cues a les taquilles de les estacions, que també tindran una limitació del nombre màxim d’usuaris.

A tot això cal sumar-hi les restriccions de mobilitat vigents a Catalunya i que també han canviat des d’aquest dilluns. En aquest sentit, de dilluns a dijous qualsevol persona de Catalunya pot accedir a una estació d’esquí però de divendres a diumenge els moviments estan limitats dins la comarca. D’aquesta manera, els pics d’afluència a pistes queden especialment limitats a l’espera que arribin les festes nadalenques i dels possibles canvis que el PROCICAT vagi anunciant en els propers dies i setmanes.

D’altra banda, l’obertura de les estacions es fa en la majoria dels casos amb espais o activitats limitades. A Tuixent-La Vansa, per exemple, l’obertura s’ha fet en primer terme per facilitar l’accés a les pistes amb raquetes de neu, i estacions com La Molina (30 quilòmetres) o Baqueira-Beret (36 quilòmetres) han optat per no obrir totes les pistes i anar avaluant la situació, l’assistència d’esquiadors i el funcionament del protocol.