Lynn Hill, l’escaladora popular

3 minuts de lectura
Fa més de 30 anys una escaladora estatunidenca va sorprendre a tothom amb un talent únic per a l’escalada.

Lynn Hill és una de les grans llegendes de l’escalada mundial. Una esportista que des de ben jove va ser molt coneguda per les seves aparicions televisives i que no va trigar gaire a demostrar que podia assolir fites úniques en la història d’aquest esport. Nascuda el 1961, Hill va brillar en l’escalada de competició abans d’inscriure el seu nom en lletres d’or a Yosemite i esdevenir una icona esportiva que ha transcendit generacions.

La californiana va començar a escalar quan tenia 14 anys al Parc Nacional de Joshua Tree i ràpidament va assolir fites de primer nivell per a l’època. Amb 18 anys ja era capaç d’escalar vies de dificultat 7c, essent la primera dona de la història en aconseguir-ho. Malgrat tot, en la seva joventut Hill combinava l’escalada amb la gimnàstica, la natació o l’atletisme, disciplines en què va guanyar concursos o bé va assolir resultats de gran prestigi a Califòrnia. Entre 1980 i 1984 Hill va ser molt popular gràcies a la participació en programes televisius guanyant cites de “súper estrelles” o el “Survival of the fittest” de la NBC durant quatre anys consecutius. Hill era un talent esportiu indiscutible.

L’any 1986 va començar a competir en proves d’escala internacionals de primer nivell i va imposar-se en la majoria d’elles, amb triomfs tan destacats com les cinc victòries al Rock Master d’Arco o les tres assolides al Bercy Masters parisenc. El 1990 va guanyar la copa del món d’escalada i en els següents anys va seguir ampliant un palmarès únic mentre destinava cada cop més temps a l’escalada no competitiva. De fet, aquell mateix 1990 Hill es va convertir en la primera dona en escalar una ruta de 8b+, la Masse Critique als Alps, i es va començar a moure amb certa facilitat per vies de 8a que no estaven a l’abast de cap altra dona en aquell moment.

The Nose, la fita impossible

Sigui com sigui, el salt a l’olimp de l’escalada el va aconseguir el mes de setembre de 1993. A El Capitan, a Yosemite, un dels llocs que millor coneixia, Lynn Hill va fer història alliberant The Nose després de quatre dies d’esforços a la paret. Aquella ascensió estava considerada com a impossible i Hill ja havia fet un primer intent llavors ja llunyà el 1989. La fita assolida en escalada lliure era brutal atès que cap persona l’havia assolit abans i tothom era conscient de la magnitud d’aquell repte.

L’any següent Hill va tornar a The Nose i va aconseguir completar l’ascensió en menys de 24 hores, un assoliment que ningú seria capaç de repetir durant els següents deu anys. Malgrat suggerir en un primer moment una dificultat màxima de 8a, la via alliberada el 1993 té trams de fins a 8b+ segons les consideracions actuals. Per als profans en l’escalada: l’èxit de Hill és una bestialitat enorme.

L’escalada, la passió de tota la vida

La californiana sempre ha considerat el seu esport com una eina òptima per combatre el masclisme atès que iguala a homes i dones davant la dificultat de la roca. Ha escalat arreu del món i ha aconseguit ascensions inèdites a llocs tan recòndits com Madagascar o el Kirguizistan. Popular en la seva joventut abans d’esdevenir una estrella mundial de l’escalada, Lynn Hill ha seguit protagonitzant nombrosos programes televisius i documentals i essent protagonista a mitjans generalistes i especialitzats de múltiples països.

La passió de Hill per l’escalada l’ha acompanyat tota la vida. L’any 1988 va optar per casar-se amb el que seria el seu marit durant tres anys, el també escalador Russ Raffa, penjats d’una paret i regalant una imatge de casament realment única a la zona de The Gunks. Més endavant, ja allunyada dels reptes més durs, ha seguit aportant la seva experiència en diverses formacions, ha treballat en marques comercials vinculades al món de la muntanya i de fet, fa un parell d’anys, va celebrar el 25è aniversari de l’efemèride escalant de nou The Nose amb 57 anys al costat de Nina Caprez. El seu llibre Free Climber és un volum indispensable per als amants d’aquest esport.

Lynn Hill va protagonitzar un dels casaments més singulars de la història
Un dels casaments més singulars de la història