Matt Bush, l’escalador sense límits

1 minut de lectura

De tant en tant a la Fosbury ens agrada donar a conèixer les proeses d’escaladors d’alt nivell. Si fa uns mesos us explicàvem els progressos d’Alex Honnold i fa algunes setmanes ens fèiem ressò del repte de Margo Hayes a Siurana, avui ens referim a Matt Bush. Un vídeo curt de menys d’un minut serveix de perfecta presentació del personatge: un escalador amant de les emocions fortes, de l’espectacle i sense límits:

https://www.youtube.com/watch?v=D8VLUCSrz-c

Matt Bush és un sud-africà de 32 anys que practica escalada des de 2002 i que fa una mica més de 5 anys que va decidir fer un pas més en les ascensions tècniques que ja dominava. Amb ganes d’experimentar sensacions úniques, va optar per començar a completar vies d’escalada sense cordes i en solitari fins a esdevenir un dels grans dominadors actuals del free solo. Inspirat pel mateix Honnold o per Chris Sharma (l’home que fa pocs mesos va obrir un centre a Barcelona), va començar a entrenar amb corda alguns trams de màxima dificultat per analitzar el marge d’error i els riscos reals abans de llançar-s’hi sense seguretat externa.

El resultat és un domini profund de l’escalada i la sensació que les pors no formen part dels seus reptes esportius. A la seva Sud-àfrica natal ens acaba d’oferir un vídeo esplèndid i que és senzillament brutal. A la Paarl Mountain Matt Bush acaba de completar un dels free solo més impressionants de la seva carrera. A més, compta amb una gravació de vídeo magnífica que ajuda a gaudir la seva gesta. Recomanem que gaudiu del següent vídeo:

Fa uns anys Bush també va pujar una altra muntanya del seu país en aquesta modalitat d’alt risc. El vídeo de l’ascensió al Montagu també és memorable:

Visualitzar el recorregut per continuar amunt

Assegura que en algunes de les ascensions sense cordes ha viscut experiències complicades a causa de factors externs. Des del fort vent a l’aparició d’àligues amb ganes d’atacar-lo o de serps entre les roques: “La por i l’adrenalina m’activen el cos i m’ajuden a trobar respostes immediates. És un tipus de por que serveix com a protecció“. Bush s’esforça en relaxar-se davant els moments de nervis o tensió de les ascensions més llargues que afronta sense corda i opta per aprofundir en mètodes de visualització del recorregut per recuperar la calma si fa falta. Per a ell, l’escalada lliure és una forma de vida. Gaudim, doncs, de l’espectacle que ens ofereix.

Cape_Fear-min

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!