anja Garnbret, tricampiona del món d'escalada al Japó | ISFC

Janja Garnbret fa més gran la seva llegenda L'eslovena brilla al Campionat del Món un any abans del debut de l'escalada de competició als Jocs Olímpics

El campionat del món d’escalada ha acabat aquest dimecres a Hachioji (Japó) amb les darreres finals de la prova combinada. Aquesta és la modalitat que l’any vinent farà el debut al programa dels Jocs Olímpics i les que han centrat totes les mirades d’un mundial on ja s’han repartit les primeres 16 places (8 dones i 8 homes) per a Tòquio 2020.

En una competició sense presència d’escaladors catalans que poguessin emular els grans èxits de Ramon Julián (campió del món el 2007 i el 2011), l’eslovena Janja Garnbret ha tornat a demostrar que és la millor escaladora de competició de tots els temps malgrat haver nascut l’any 1999. Garnbret ha fet història al Japó en convertir-se en la primera escaladora que és capaç de guanyar el títol mundial en un mateix campionat en tres disciplines diferents: dificultat, en bloc i en la combinada. De fet, en categoria femenina no hi ha hagut cap altra escaladora que hagi guanyat més d’un títol en un mateix campionat i no hi ha hagut cap escalador en categoria masculina que hagi assolit un triplet, fet que referma la fita assolida aquesta setmana a Hachioji.

 

Janja Garnbret suma aquests nous èxits a un palmarès increïble on ja acumula 13 títols mundials entre la copa del món i el campionat del món. En un 2019 esplendorós, Garnbret ja ha guanyat la copa del món en bloc i és segona a la general de la de dificultat quan resten dues proves per disputar-se. Un autèntic fenomen de l’escalada que sens dubte serà la rival a batre l’any vinent als Jocs Olímpics de Tòquio.

L’olimpisme ha optat per la modalitat combinada de l’escalada que uneix dificultat, bloc i velocitat en una mateixa competició. Un repte immens per als especialistes que dona marge a les sorpreses tal com s’ha vist aquests dies al Japó.

En categoria masculina el txec Adam Ondra, malgrat proclamar-se de nou campió del món de dificultat, s’ha quedat fora de la final de la combinada i no ha pogut assegurar la seva presència als Jocs Olímpics. Un cop dur per a un dels grans favorits a l’or a Tòquio 2020 que ha vist de reüll com el japonès Tomoa Narasaki aconseguia un gran doblet amb els triomfs al bloc i a la combinada superant en les dues proves al favorit austríac Jakob Schubert.