Janja Garnbret, el present i el futur de l’escalada

3 minuts de lectura
La copa del món d’escalada 2017 ha acabat amb un nou triomf de l’escaladora que ha dominat la competició a plaer. Amb només 18 anys, l’esportista eslovena ja és la gran estrella d’aquest esport.

Janja Garnbret ho ha tornat a fer. Campiona de la copa del món de dificultat, campiona de la copa del món combinada. Amb la majoria d’edat acabada d’estrenar, l’eslovena ha repetit els resultats de l’any 2016, imposant-se en més proves i quedant-se ben a prop d’un triplet memorable: Garnbret ha acabat en segon lloc a la copa del món d’escalada en bloc. El seu darrer triomf d’aquest cap de setmana a casa, a Kranj, ha estat la cirereta d’un pastís guanyat fa unes quantes setmanes: des de mitjans d’octubre s’havia assegurat el títol a la general per segon any consecutiu.

La copa del món d’escalada esportiva és la gran referència per als amants de l’escalada d’alta competició. És la cita de la regularitat i es disputa entre el mes d’abril i de novembre, amb una primera part amb predomini de la copa del món en bloc (abril-agost) i un segon tram de temporada en què brillen els especialistes en dificultat (juliol-novembre). Com és obvi, són els campionats del món o els europeus els que s’enduen els flaixos d’un esport que es prepara per al seu debut olímpic d’aquí a menys de tres anys a Tòquio 2020, però és a la copa del món (com passa en els esports d’hivern, per exemple) on els millors es veuen constantment les cares i on el títol final és especialment preuat.

L’estrella de la copa del món de dificultat

Per tot plegat les fites que està assolint Janja Garnbret són extraordinàries. Pentacampiona del món i fins a sis cops campiona d’Europa en categories inferiors entre el 2013 i el 2016, va començar a treure el cap entre els professionals a partir de 2015. Aquell any va debutar a la copa del món de dificultat amb un setè lloc final i algunes actuacions destacades per a una competidora de només 16 anys. El 2016 va ser l’any de la seva presentació en societat: campiona del món i doble campiona de la copa del món amb 17 anys. Aquest 2017 ha anat més enllà.

39240

A les proves de dificultat és difícil discutir-li el triomf a Garnbret. Aquest 2017 s’ha endut 6 de les 8 proves de la copa del món disputades. En les altres dues, es va haver de conformar amb el tercer lloc. Una fiabilitat increïble que només el talent de la coreana Kim, la belga Verhoeven o la també eslovena Markovic semblen amenaçar en els seus dies més fluixos. De fet, la pitjor actuació de la jove estrella de l’escalada esportiva va arribar el dia dels campionats d’Europa, en què es va quedar fora del podi de la modalitat de dificultat amb una quarta posició insòlita atesa la seva trajectòria.

La progressió imparable en l’escalada en bloc

Aquest 2017 Garnbret ha apostat per progressar al bloc amb un resultat espectacular

Si bé el talent de Janja Garnbret és més que conegut en l’escalada de dificultat, és la polivalència de l’eslovena el que ha meravellat a tothom aquest 2017. En el seu tercer any al circuit ha decidit centrar els esforços en l’escalada en bloc, una disciplina que tot i haver dominat en categories inferiors havia deixat al marge de les seves rutines com a professional. El 2016 va acabar la temporada al 17è lloc de la general d’aquesta modalitat, encara que els punts obtinguts en les proves de dificultat van ser suficients per donar-li el triomf a la combinada.

Aquest any ha millorat el nivell allà on ja és la millor especialista del món però ha donat un salt de gegant al bloc. El mes d’abril va aconseguir el seu primer triomf a la copa del món d’aquesta disciplina i ha estat una de les sensacions de la temporada, guanyant també la darrera prova disputada a l’agost.

Al final, segona a la general només per darrera la vigent campiona, la britànica Shauna Coxsey. És una proesa històrica: només una escaladora havia estat capaç al llarg de la història de combinar un primer lloc i un segon lloc en dues disciplines diferents de la copa del món. Va ser la francesa Sandrine Levet, que ho va assolir el 2003 amb triomf al bloc i la plata en la dificultat.

Camí dels Jocs de 2020

Janja Garnbret és una de les grans candidates a brillar als Jocs de 2020

Aconseguirà Garnbret l’any 2018 convertir-se en la primera escaladora que s’imposa en les dos categories de forma simultània? Sigui com sigui, la seva polivalència la situa com una de les grans favorites a brillar en el cicle olímpic fins al 2020. El debut de l’escalada esportiva als Jocs premiarà, precisament, aquells escaladors que tinguin la capacitat d’assolir bons resultats en les tres modalitats més conegudes de l’escalada esportiva: dificultat, bloc i velocitat. Els participants hauran de disputar les tres modalitats diferents (cosa molt poc habitual en l’alta competició, on els especialistes són els dominadors de cada disciplina) i la suma de resultats determinarà el podi final.

speedolympicpromojpg

Si Garnbret és capaç de mantenir el nivell i ser una de les rivals a batre tant al bloc com en les proves de dificultat, sens dubte, serà una de les grans candidates a penjar-se el primer or olímpic de la història de l’escalada.