Caldwell i Honnold baten un rècord d’ascensió mític 3 cops en 7 dies

2 minuts de lectura
El Parc Nacional de Yosemite, als EUA, és un dels indrets predilectes dels voraços escaladors Alex Honnold i Tommy Caldwell

En més d’una ocasió a La Fosbury hem fixat la mirada en l’imponent mur d’El Capitán, una de les parets d’escalada més imponents i reconeixibles d’arreu del món que va ser titllada d’impossible fins que el 1958 Warren Harding, Wayne Merry i George Whitmore van fer el cim en una llarga expedició d’un mes i mig real d’escalada. El Capitán compta amb 914 metres de desnivell des de la base fins al seu punt més alt. Pràcticament un quilòmetre vertical que ha atret a una munió d’escaladors al llarg de la història.

El 1975 un equip liderat per Jim Long va completar-lo en menys d’un dia per primera vegada. Des d’aquell moment el rècord de velocitat s’havia batut en 20 ocasions diferents fins que aquesta setmana Honnold i Caldwell han unit esforços per rebentar la millor marca de la història en tres ascensions diferents en una mateixa setmana. L’objectiu era baixar de les 2 hores i, al tercer intent, ho han aconseguit. Una fita memorable de l’escalada que difícilment podria haver comptat amb uns altres protagonistes.

Tommy Caldwell, entre els seus múltiples reptes, va convertir-se el 2005 en el primer escalador que completava una doble ascensió a The Nose en menys de 24 hores. Alex Honnold, de la seva, banda, ostentava el rècord de velocitat amb 2 hores i 23 minuts des de 2012 en una ascensió conjunta amb Hans Florine quan va optar per dur a terme un dels reptes més grans de la història de l’escalada fa tot just un any, completant l’ascensió sense cordes en menys de 4 hores.

Si voleu descobrir el repte més bèstia d’Alex Honnold, podeu fer-ho aquí. El vam detallar en aquest article.

El vídeo del darrer rècord

El passat mes d’octubre Brad Gobright i Jim Reynolds van ser més ràpids que ningú establint un nou rècord d’escalada de velocitat completant l’ascensió amb 2 hores, 19 minuts i 44 segons. Per fer-nos una idea de la magnitud del mur, us recomanem vivament que invertiu uns minuts en veure aquest vídeo espectacular de tot el procés d’ascensió accelerat:

El triple rècord de Honnold i Caldwell

Establerts durant uns dies a Yosemite, aquest duo d’escaladors de fama mundial van anunciar el seu objectiu de completar l’ascensió a The Nose en menys de dues hores. El dimecres passat, el 30 de maig, van anunciar un primer rècord: 2 hores, 10 minuts i 15 segons. Es veien capaços d’anar força més ràpid, de manera que ho van tornar a intentar aquest dilluns amb un èxit incontestable: 2 hores, 1 minut i 50 segons. Sense anunciar-ho prèviament, aquest dimecres han tornat a intentar-ho amb la marca definitiva que perseguien: 1 hora, 58 minuts i 7 segons. Un registre espectacular, un prodigi de tècnica, decisió i fortalesa física que no dubtem que algun dia algú serà capaç de superar de nou, però que actualment sembla inabastable. 7 metres i mig de paret vertical per minut. Una bogeria.