L’edició centenària del Giro homenatjarà a Michele Scarponi

4 minuts de lectura

Fa pocs dies, el 22 d’abril, Michele Scarponi va perdre la vida després de ser atropellat molt a prop de casa seva en ple entrenament matinal dalt la bicicleta. Venia de guanyar una etapa al Giro del Trentino (ara Tour dels Alps) i havia estat escollit com a cap de files de l’Astana per al Giro d’Itàlia. És la prova que va guanyar als despatxos al 2011 (després de la sanció per dopatge a Alberto Contador) i on va ser capaç d’acabar al top 4 en tres ocasions més. Scarponi, reconvertit en gregari de luxe després de ser un dels millors escaladors italians de la dècada, sempre donava el millor de si davant la seva afició.

paragrapharticle--5905e22dacaa3

Des d’aquest divendres 5 de maig serà el protagonista absent de l’edició centenària de la ronda italiana. El seu equip, l’Astana, ha decidit deixar el seu dorsal lliure i córrer el Giro amb 8 ciclistes en lloc dels 9 que tindran totes les formacions. Un espai buit simbòlic, un record per al ciclista més que apreciat al pilot internacional i mort amb 37 anys. L’organització del Giro també ha decidit reconèixer la figura d’un dels corredors fidels a la prova, que va arribar a recórrer en 11 ocasions. El Mortirolo, un dels ports més mítics del país transalpí, es converteix en la “Cima Scarponi”. El tret de sortida de la primera etapa, a l’Alguer, es farà després d’un minut de silenci en record d’Scarponi, que també serà recordat 23 dies després al podi final de Milà.

Nairo Quintana i Vincenzo Nibali, caps de cartell

El Giro d’enguany ja fa mesos que desperta un atractiu especial per a una edició màgica. La celebració del centenari de la prova mítica ofereix un recorregut en constant creixement i que visita alguns dels indrets ciclistes més mitificats del país. No és estrany que el cartell d’enguany sigui especialment interessant amb un munt de ciclistes aspirants a colar-se al podi de Milà. Entre tots ells sobresurten dues figures que ja saben què és guanyar a Itàlia: Vincenzo Nibali (campió el 2013 i defensor del títol de 2016) i Nairo Quintana (guanyador el 2014).

Nairo Quintana, vencedor el 2014
Nairo Quintana, vencedor el 2014

El sicilià i el colombià són dos dels millors ciclistes a les rondes de tres setmanes dels darrers anys i tenen davant seu el gran repte de la temporada. Nibali ho fia tot al seu país. Quintana confia en assolir un doblet històric Giro-Tour en un any en què Chris Froome no acaba de trobar el ritme. De fet, seria un triplet si hi sumem la Volta a Espanya guanyada en el tram final de 2017. Segons les apostes, el del Movistar parteix amb avantatge per la seva fiabilitat i per les bones sensacions ofertes aquest 2017, en què ha guanyat la Volta al País Valencià i la Tirreno-Adriàtic. Nibali ha competit poc i disposa de la nova estructura del Bahrain al costat, de manera que caldrà veure si és capaç d’afinar les cames en un equip de recent creació.

Vincenzo Nibali, campió de 2016
Vincenzo Nibali, campió de 2016

Tot i que el recorregut ofereix un munt d’ascensions  dures per lluir-se, les dues contrarellotges podrien donar un cert avantatge a Vincenzo Nibali davant un Quintana que continua lluitant per millor en un terreny advers.

Thibaut Pinot encapaça la immensa llista d’alternatives

El francès debuta al Giro amb l’ambició de tornar a casa amb la maglia rosa. Un escalador pur que ha fet passes de gegant contra el crono i que compta amb bons companys de viatge com Sebastien Reichenbach o Rudy Molard per donar la sorpresa. Aquest 2017 ha pujat al podi al Tour dels Alps, a la Tirreno i a la Volta a Andalusia. És favorit per pujar al podi i promet ser un dels grans animadors de la carrera.

Pinot ja sap guanyar contra el cronòmetre!
Pinot ja sap guanyar contra el cronòmetre!

De noms estel·lars n’hi ha molts més. D’entrada, el d’Steven Kruijswijk, que l’any passat va liderar la prova amb molta fiabilitat tot i quedar-se sense podi finalment després d’una inoportuna caiguda i d’algun error tàctic greu del seu equip. Un altre que va acabar quart al 2016 va ser Adam Yates, en aquest cas al Tour i després d’haver lluitat per la segona plaça durant bona part del recorregut. L’Sky arriba a Itàlia disposat a fer-la grossa amb un colideratge curiós per a Geraint Thomas i Mikel Landa. El britànic sembla l’aposta segura de l’equip, però el basc pot causar estralls a la muntanya i l’Sky faria bé d’aprofitar-ho.

Thomas i Landa, exhibint-se fa pocs dies als Alps
Thomas i Landa, exhibint-se fa pocs dies als Alps

Al BMC, Tejay Van Garderen intentarà evitar els seus clàssics dies dolents per lluitar amb els millors. Ilnur Zakarin torna a ser una amenaça per a tothom després de l’esgarrifosa caiguda en un descens trepidant de l’edició de l’any passat. Caldrà veure si Tom Dumoulin és capaç de tornar a dominar una prova de tres setmanes com va fer fins pràcticament al final en la Vuelta a Espanya de fa un parell d’anys. Bauke Mollema ha d’aprofitar el lideratge del Trek després del seu excel·lent nivell al Tour de l’any passat. Pozzovivo arriba en plena forma amb un bon AG2r. I tenim moltes ganes de veure en acció a Bob Jungels després de la meravellosa actuació de debut oferta el 2016.

Tres estrelles als esprints

Hi ha molts més al·licients a la prova. Per exemple, el duel entre les joves estrelles dels esprints, Fernando Gavíria i Caleb Ewan, que comptarà amb un rival de luxe en la figura d’Andre Greipel i amb una nòmina d’italians disposats a fer-los la murga: Nizzolo, Modolo, Mareczko, Sbaragli, Pelucchi… També hi haurà altres noms a tenir en compte com Richeze, Bennett, Hofland o Mezgec.

Andre Greipel supera a Caleb Ewan al Giro de 2016
Andre Greipel supera a Caleb Ewan al Giro de 2016

Molta qualitat en la prèvia d’un Giro que tornarà a oferir un espectacle immens. No ho dubtem ni un sol moment. La corsa rosa mai falla.