Les cinc etapes imprescindibles del Giro 2017

3 minuts de lectura

El Giro 2017 comença aquest divendres 5 de maig a l’Alguer l’edició del seu centenari. Per a commemorar l’aniversari, l’organització de la cursa ha preparat un recorregut singular tenint en compte que els corredors partiran de l’illa de Sardenya per passar després a Sicília i no serà fins a la sisena etapa que trepitjaran la península, concretament la punta de la bota a Reggio Calabria. D’allà, els ciclistes aniran pujant del sud cap al nord, on els Alps seran els grans protagonistes l’última setmana.

GIRO D'ITALIA - STAGE NINE

En total, 3.572 quilòmetres repartits en 21 etapes que aniran clarament ‘in crescendo’. Si bé les primeres dues setmanes hi haurà algunes jornades interessants i que poden ser decisives, la teca quedarà per les darreres jornades amb un seguit d’etapes alpines molt dures pels ports de muntanya i els llargs quilometratges. I per rematar, l’últim dia contrarellotge a Milà perquè ningú es pugui relaxar fins la meta final.

Amb el cartell de ciclistes que disputaran el Giro del Centenari (Quintana, Nibali, Pinot, Landa…) segur que hi haurà diversió en moltes etapes. Per si només en pots veure unes quantes, hem seleccionat les cinc que no t’hauries de perdre!

4a etapa: Cefalú-Etna (181 km). Dimarts 9 de maig

Després de tres dies a Sardenya, el pilot aterrarà a Sicília per disputar la primera etapa del Giro que pot marcar diferències significatives a la general. A mitja etapa, els ciclistes encararan la Portella Femmina Morta, un port molt llarg (32 km) però suau. A falta de 18 quilòmetres per a l’arribada, el pilot començarà l’ascensió al volcà Etna, amb la meta situada a una cota de 1.892 metres. La pujada no és tant dura com la d’un port alpí però pot servir per posar en evidència aquells que no hagin arrencat bé la cursa. La bellesa d’ascendir per la vessant d’un volcà està garantida.

4ª-etapa-perfil-giro-italia-2017-1200x771

9a etapa: Montenero di Bisaccia-Blockhaus (149 km). Diumenge 14 de maig

Un dia abans de la primera contrarellotge, els corredors s’hauran d’enfrontar al Blockhaus, un colós port dels Abruzzos. Tot i que no hi haurà cap pujada prèvia per endurir l’etapa la sola presència del Blockhaus ja convida a l’espectacle. Es tracta d’una ascensió que comença a picar cap amunt a falta de 26 quilòmetres, malgrat que el port, pròpiament, només en té 13. Els últims 10 són especialment durs, amb una mitjana del 9,4% de desnivell i una carretera estreta i plena de corbes.

9ª-etapa-perfil-giro-italia-2017

16a etapa: Rovetta-Bormio (222 km). Dimarts 23 de maig

Considerada l’etapa estrella per l’acumulació de llargs ascensos i pel seus 222 quilòmetres. El primer desafiament arribarà amb la pujada al mític Mortirolo, amb rampes de fins al 16%. La seva ascensió serà enguany la ‘pujada Scarponi’, en memòria al recentment corredor italià mort, i puntuarà doble per a la classificació de la muntanya pel primer ciclista que passi pel cim. La baixada del Mortirolo deixarà lloc a un altre cèlebre del Giro, el Passo dello Stelvio. Gairebé 22 quilòmetres d’ascensió continuada fins a 2.758 metres d’alçada, la ‘Cima Coppi’ d’aquesta edició centenària. Finalment, els ciclistes pujaran el Giogo di Santa Maria, menys conegut però igualment temible. Una ascensió per territori suís de 13,4 quilòmetres i més d’un 8% de desnivell mitjà. Des del seu cim, el recorregut continuarà per un ràpid descens de 20 quilòmetres fins a Bormio.

16ª-etapa-perfil-giro-italia-2017

18a etapa: Moena (Val di Fassa)-Ortisei/St.Ulrich (Val Gardena) (137 km). Dijous 25 de maig

A diferència de l’etapa amb final a Bormio, la divuitena etapa combinarà unes pujades i baixades contínues amb un quilometratge molt curt. La jornada serà un no parar i la proximitat del primer port, el Passo Pordoi, que es coronarà a 26 quilòmetres de l’arrencada pot descartar a més d’un favorit a les primeres de canvi. Després, una successió de ports de segona i tercera categoria deixaran lloc a l’ascens final a Pontives, una pujada no massa llarga (9 km) però amb un tram final especialment dur. Després de Pontives, només faltaran ja quatre quilòmetres fins la línia de meta.

etapes imprescindibles

21a etapa: Monza-Milà (CRI: 29,3 km). Diumenge 28 de maig

Si les diferències entre els primers classificats són curtes, l’última etapa pot ser d’allò més emocionant. Una contrarellotge que obligarà als favorits a treballar fins l’últim dia i amb sortida en un escenari molt especial per al món del motor, el circuit de Monza. Cada ciclista farà una volta al circuit per dirigir-se llavors cap a la ciutat de Milà, amb final a la Plaça del Duomo.

21ª-etapa-perfil-giro-italia-2017-1200x689