Marine Le Pen, en plena precampanya, a finals de 2016 / Fotografia: Franck Pennant

Esportistes francesos es mullen contra Le Pen

2 minuts de lectura

Una seixantena de personalitats del món de l’esport han entrat de ple a la campanya francesa per la segona volta de les presidencials d’aquest diumenge. Emmanuel Macron i Marine Le Pen són les dues opcions polítiques que van superar la primera volta. D’aquesta manera, els nord-catalans i la resta d’habitants de la República francesa hauran d’escollir entre un i l’altre o l’abstenció a la cita a les urnes d’aquest diumenge.

Marine Le Pen, en plena precampanya, a finals de 2016 / Fotografia: Franck Pennant
Marine Le Pen, en plena precampanya, a finals de 2016 / Fotografia: Franck Pennant

Davant la possibilitat que la propera presidenta de França sigui la representant de l’extrema dreta, diversos esportistes i dirigents de l’esport han decidit mullar-se aquest dimecres i demanar el vot per a Macron en una carta curta que apel·la als valors de la República per barrar el pas cap al poder al Front Nacional. Entre els signants, moltes cares conegudes que han construït carreres d’èxit més enllà de França. És el cas del nedador Yannick Agnel (bicampió olímpic i bicampió mundial), de la judoka Lucie Decosse (campiona a Londres 2012), de l’atleta Mehdi Baala (bronze olímpic als 1.500 de Pequín), de la taekwondista Myriam Baverel (Plata a Atenes 2004), del triple campió europeu dels 50 km marxa Yohann Diniz o del subcampió a Rio 2016 al decatló Kevin Mayer.

A llarg de la llista, més campions atlètics, de judo, karate, de caiac, d’hípica, d’handbol, de boxa, de bàsquet, de rugby o de futbol que volen exercir de punta de llança del potent esport francès. També hi ha dirigents ben coneguts, com Christian Prudhomme, el director del Tour de França.

Lucie Decosse, una de les grans estrelles de l'esport francès
Lucie Decosse, una de les grans estrelles de l’esport francès

A La Fosbury us oferim el text dels sota-signants en català:

Nosaltres, esportistes d’alt nivell i esportistes amateurs, dirigents de federacions i de clubs, avui optem per trencar la neutralitat política que tant apreciem. El que està en joc supera l’habitual divisió política partidista. Els valors fonamentals de la societat, de la nostra República i a través d’ella, de l’esport, estan en joc.

Més que mai, estem compromesos amb la universalitat, el respecte i la recerca de l’excel·lència. La pràctica de l’esport està oberta a tothom sense discriminació d’origen, d’estatus social, de sexe, de religió o de color de pell. L’esport és un factor d’educació que permet a cadascú descobrir i transmetre els valors del respecte, el compromís, l’exigència i la solidaritat.

D’acord amb la tradició republicana

L’esport enforteix l’amistat, la fraternitat i l’altruisme entre els éssers humans arreu del planeta. Els estadis, el de França a Saint-Denis o els de les nostres ciutats i camps, arreu del territori, són indrets d’intercanvi i diversitat.

Volem continuar practicant i servint l’esport des del respecte cap a aquests valors. Volem seguir estant orgullosos de representar el nostre país. La França dels drets de l’home i dels ciutadans ha de continuar brillant al món. Per tot plegat, en aquests moments difícils i incerts, fem una crida a votar l’únic candidat que s’emmarca en el respecte de la tradició republicana del nostre país: Emmanuel Macron.

Nosaltres escollim la República perquè l’esport ha de continuar essent un espai de llibertat, igualtat i fraternitat