Les 7 incògnites del Giro d’Itàlia 2022

4 minuts de lectura

La cursa per etapes més preuada del ciclisme femení, el Giro d’Itàlia 2022, comença aquest dijous a Sardenya.

Del 30 de juny al 10 de juliol es disputa la fins ara prova més prestigiosa del WWT, el Giro d’Itàlia. Enguany la principal novetat és la presència a l’horitzó proper del Tour de França, que celebrarà la seva primera edició la darrera setmana de juliol i que de ben segur s’endurà la victòria en clau mediàtica davant un Giro obligat a fer un pas endavant. Al Giro hi haurà algunes absències destacades, com les de Demi Vollering, Lorena Wiebes, Ashleigh Moolman, Katarzina Niewiadoma, Marlen Reusser, Grace Brown o Ellen van Dijk, però el gruix del pilot ha optat per doblar les dues curses i donar per bo les dues setmanes de descans entre una prova i l’altra.

Tal com farem amb el Tour de França masculí, plantegem set incògnites que es resoldran ben aviat:

1. Qui agafarà el relleu d’Anna van der Breggen?

L’ara directora esportiva del SD Worx va guanyar la darrera edició del Giro i va estendre un domini clar a la ronda italiana amb quatre triomfs a la general i dos podis més en les darreres set edicions disputades. Entre les inscrites només hi ha dues corredores que hagin guanyat el Giro: Annemiek van Vleuten, que malgrat tenir 39 anys és la indiscutible favorita al triomf final, i Marianne Vos, que ja fa anys que ha virat el seu perfil i no té opcions a l’alta muntanya. Van Vleuten, doncs, està cridada a dominar un Giro en què el potentíssim SD Worx no té candidata a la general. Longo Borghini, García, Cavalli, Labous, Ludwig… d’opcions n’hi ha moltes, però cap ofereix a priori la fiabilitat de l’holandesa.

2. Balsamo dominarà els esprints?

La temporada de la campiona del món és espectacular i amb l’absència de Lorena Wiebes té unes quantes victòries al seu abast. Lotte Kopecky i Marta Bastianelli són les seves grans rivals, amb Norsgaard o Consonni com a potencials alternatives i amb Marianne Vos com a electró lliure capaç de guanyar en en qualsevol arribada ràida. Sigui com sigui, Elisa Balsamo debuta al Giro en el seu millor moment, amb un equipàs al darrere que la pot ajudar a controlar les arribades (Dideriksen, Thomas, Brand) i amb l’ambició per bandera.

3. Fins on arribarà Mavi García?

La mallorquina ve de fer un doblet majúscul al campionat d’Espanya, guanyant l’or en ruta i en contrarellotge per tercer any consecutiu. Aquest cop la prova en línia se l’ha endut amb una autèntica exhibició, atacant de lluny i en solitari i demostrant un excel·lent estat de forma ara que arriba el tram decisiu de la temporada. Tot i que a la Vuelta a Burgos no va assolir els resultats desitjats, el cert és que per talent en muntanya, experiència competitiva i recorregut del Giro hauria de ser considerada com una clara candidata a pujar al podi d’una cursa on l’any passat ja va fer un bon Top 5.

4. Quin equip serà l’animador de la cursa?

Un SD Worx sense aspiracions reals a guanyar el Giro és sinònim de comptar amb un equipàs disposat a lluitar per pràcticament totes les victòries d’etapa. Més enllà de Kopecky, la veterania de Cecchini o Majerus combinada amb la joventut de Fisher Black i Kata Vas és un regal per als espectadors. Un altre equip amb moltes armes és el Canyon de la sempre protagonista Elise Chabbey i Mikayla Harvey, que té una bona oportunitat per reivindicar-se, amb Paladin o Roy com a candidates a remoure-ho tot. La sensació de la temporada és el Groupama-FDJ, que amb Cavalli, Ludwig, Muzic, Copponi o Chapman es pot inflar a victòries mentre no perd pistonada a la general. Trek, Movistar, Bike-Exchange, DSM, UAE i fins i tot el Valcar també tenen tenen múltiples opcions per ser al davant cada dia.

5. Qui pot fer un gran pas endavant?

Entre les corredores que semblen preparades per brillar al millor escenari possible cal citar d’entrada el nom de Kristen Faulkner, una ciclista d’Alaska que fa ben poc que és professional i que havia despuntat prèviament com a remera. Davant la incògnita d’Amanda Spratt i el talent evident de Georgia Baker, Faulkner sembla preparada per lluitar per la general. Un nom més conegut és el de Juliette Labous, que amb 23 anys ve de guanyar la Vuelta a Burgos i sembla preparada per lluitar pel podi. Sense tantes aspiracions, aquest Giro pot consagrar corredores del Valcar com l’ex Massi Tactic Olivia Baril o Silvia Persico, que han anat mostrant el seu talent durant la temporada.

6. Hi haurà relleu generacional al Giro d’Itàlia 2022?

Tot i que el més probable és que hi hagi protagonisme compartit, bé podria passar que la vella guàrdia dominés el Giro amb molta claredat la general (Van Vleuten, Longo Borghini, García, Ludwig, Spratt) i també fos protagonista als esprints amb Vos, Bastianelli, Cecchini o Brand. Que el relleu generacional sigui visible dependrà principalment de les velocistes i de les especialistes en mitja muntanya, amb moltes candidates a guanyar etapes els primers tres dies a Sardenya i després del dia de descans, a la Itàlia continental. Sigui com sigui, entre les 30 ciclistes més joves de la cursa només Blanca Kata Vas i Niamh Fischer-Black semblen estar preparades per ser protagonistes mentre que entre les deu més veteranes no seria del tot estrany que es repartissin la meitat de triomfs d’etapa i la general.

7. Com afectarà la Covid?

Acabem amb la incògnita més dura de totes, totalment extraesportiva, però que està sent una llosa per al ciclisme de les darreres setmanes. No cal desgranar-ho massa més: tot el que sigui un condicionant extern a la cursa serà una murga per al Giro d’Itàlia 2022.