Jepkosgei bat quatre rècords mundials en una sola cursa

2 minuts de lectura

L’atleta keniana ha firmat una actuació estel·lar a la mitja marató de Praga disputada aquest dissabte 1 d’abril

Jepkosgei

Joyciline Jepkosgei recordarà perfectament la petita proesa assolida aquest dissabte. La corredora, de 23 anys, ha batut quatre rècords del món en una sola cursa. El més rellevant a primer cop d’ull, és clar, el de la mitja marató. Pels carrers de la capital de Txèquia ha completat la distància en una hora quatre minuts i cinquanta-dos segons. La keniana ja feia uns quants mesos que estava mostrant el seu enorme potencial malgrat la seva joventut. Al febrer, als Emirats Àrabs Units, va assolir el millor registre de la seva vida amb un temps d’1:06.08, que ja millorava en tres minuts la seva millor marca de 2016. Poques setmanes després, ha brillat com ningú ho havia fet fins ara.

Jepkosgei ha alçat els braços en travessar la línia de meta satisfeta pel triomf i conscient que s’acabava de convertir en la primera dona en córrer per sota d’una hora i cinc minuts. La seva compatriota Jepchirchir encara no feia ni dos mesos que havia deixat el rècord del món en 1:05:06. Però l’exhibició d’avui ha anat molt més enllà, ja que els seus passos pels 10, 15 i 20 quilòmetres han estat tan ràpids que també ha batut tots els registres anteriors. D’aquesta manera, en poc més d’una hora de competició, Jepkosgei ha batut quatre rècords del món diferents.

Millora un gran registre de Radcliffe

D’entre totes les marques brilla especialment el registre assolit als 10 quilòmetres. La keniana, que a la pista compta amb un bronze als 10.000 metres al campionat africà de l’any passat com a resultat més destacat, ha completat el primer tram de cursa en 30 minuts i cinc segons. Ha marcat un ritme bestial i ha superat en setze segons el rècord fins ara vigent de Paula Radcliffe (30.21), que es mantenia inalterable des de 2003.

In+Focus+Paula+Radcliffe+9RNyneCLLCWx
Radcliffe, en un dels seus incomptables moments de glòria a la pista

Fem referència, és clar, al rècord dels 10 quilòmetres en carretera, que difereix substancialment del millor temps assolit a la pista (i destrossat de forma brutal per Almaz Ayana en els darrers Jocs Olímpics de Rio). Durant 14 anys Radcliffe ha ostentat un registre que Jepkosgei té tota la pinta d’estar capacitada per continuar rebaixant. Als 15 quilòmetres ha superat una marca de Kiplagat (2015) i l’ha deixat en 45 minuts i 37 segons, i als 20, la damnificada ha estat Jepchirchir. Des d’aquest 1 d’abril, el registre a batre és d’una hora, un minut i vint-i-cinc segons.

Viola Jepchumba, que l’ha acompanyat en el primer tram de la prova, ha acabat segona amb un temps magnífic (1:05.22) i ha compartit el nou rècord del món dels 10 quilòmetres amb la gran vencedora de la jornada. El poder kenià en les proves de fons és inesgotable.