Tadesse Abraham i Degitu Azimeraw s’imposen a la Marató de Barcelona

2 minuts de lectura

· Abraham, atleta eritreu nacionalitzat suís, ha aconseguit rebaixar el rècord de 2023 en el nou circuit en 5 segons (02:05:01 h)

· L’atleta etíop Degitu Azimeraw s’ha imposat en categoria femenina amb una marca de 02:19:52 h, quedant-se només a vuit segons del rècord de circuit

Aquest diumenge la 45a Zurich Marató Barcelona estrenava el seu nou circuit a ritme de rècords, en una jornada de condicions climatològiques idònies per a córrer. Amb 20.000 dorsals venuts, milers de corredors i corredores han pres la sortida al passeig de Gràcia. George Hirsch, un dels fundadors i president honorífic de la marató de Nova York, ha donat el tret de sortida. La prova ha repetit per segon any consecutiu aquest 2024 com a carrera Gold Label, a més de comptar amb nous rècords en la participació femenina (25%) amb 5.000 maratonianes, la qual cosa suposa que un de cada quatre participants ha estat una dona i un 57% de corredors internacionals, procedents de fins a 109 països diferents. Així mateix, la ciutat s’ha involucrat en l’esdeveniment, donant ànims a les i els participants en els més de 25 de punts d’animació al llarg dels més de 42 quilòmetres del circuit.

 

Cinquè rècord masculí de la prova en cinc anys

En el quadre masculí, l’atleta eritreu nacionalitzat suís, Abraham Tadesse, ha aconseguit rebaixar el millor temps anterior d’aquesta cursa (02:05:01 h), cinc segons per sota del fixat en 2023 per Marius Kimutai (02:05:06 h). En segona posició ha entrat el kenià Collins Kipkurui Kipkorir (02:06:44 h) i tercer el seu compatriota Edmond Kipngetich (02:07:21 h). Els tres atletes que han completat el podi ha corregut conjuntament al capdavant de carrera fins al km 35, quan marxava Tadesse per a entrar en meta en solitari. Abraham Tadesse explicava que “buscava guanyar de nou Barcelona i ho he aconseguit. Vaig guanyar la mitjana marató d’aquesta ciutat en 2015 i avui, nou anys després i amb gairebé 42 anys, puc assegurar que res és impossible, l’edat és només un número. He pogut aconseguir el rècord del circuit i m’agradaria tornar a aquesta prova per a intentar entrar en meta en 2 hores i 4 minuts”.


En categoria femenina, l’atleta etíop Degitu Azimeraw s’ha imposat en 02:19:52 h, quedant-se a vuit segons del rècord de circuit aconseguit l’any passat per Zeineba Yimer Worku (02:19:44 h). En segon lloc, ha travessat la meta la seva compatriota Shuko Genemo Wote (02:21:35 h) i la també etíop Meseret Dinke Meleka ha estat la tercera classificada (02:22:58 h). Les etíops han encapçalat el grup d’elit femenina durant tota la cursa, fins poc abans del km 30, en el qual Azimeraw s’ha avançat en solitari cap a la meta. Degitu Azimeraw confessava estar “molt contenta d’haver guanyat a Barcelona. M’ha agradat molt el circuit. Intentaré repetir l’any que ve, perquè és un traçat que crec que es pot córrer encara més ràpid i m’agradaria batre el rècord de circuit en la pròxima ocasió”. Coincidint amb la prova s’ha celebrat el 46è Campionat de Catalunya de Marató en la 45a Zurich Marató Barcelona. Un campionat en el qual ha imposat en categoria absoluta masculina Artur Bossy (02:19:11 h) i en absoluta femenina Jessica Tipán (02:48:21 h).

La festa del running a Barcelona

El vessant més solidari de la Zurich Marató Barcelona 2024 ha vingut de la mà de Zurich Foundation, que ha donat 1 euro per cada finisher. Finalment, l’import total recaptat ha estat de 16.175 euros i es destinarà a l’Hospital Sant Joan de Déu. Hi va haver un acte d’agermanament entre la marató barcelonina i la marató de Nova York, el representant de la qual ha estat George Hirsch, el fundador i president honorífic de la prova novaiorquesa.

Imatges: Zurich Marató Barcelona