Un príncep a l’Himàlaia

2 minuts de lectura
La Covid-19 no només ha afectat l’esport d’alta competició: l’alpinisme viu una temporada insòlita sense accés a l’Himàlaia.

Ni la primavera, ni l’estiu, ni la tardor. Les opcions de les grans expedicions mundials de fer els pics de més de vuit mil metres del planeta aquest 2020 han quedat en no res davant la decisió del govern del Nepal de tancar fronteres i renunciar d’aquesta manera a l’arribada d’alpinistes i excursionistes, que són una de les fonts d’ingressos econòmics més rellevants del país asiàtic així com de la zona del Karakoram.

Després d’uns mesos de bloqueig absolut, diverses expedicions estaven pendents de reprendre l’activitat aquest tram final d’estiu i fins i tot a la tardor, però finalment ha quedat clar que tocarà esperar i creuar els dits perquè el 2021 l’escenari sigui més favorable. Altres, com Sergi Mingote, han decidit viatjar de totes maneres al Pakistan (país on ara per ara s’hi pot accedir) i canviar l’objectiu inicial per un repte esportiu i solidari que en el seu cas vol prioritzar l’ajuda als habitants de Khande, aportant més de 100 quilos de roba i calçat (de fet, n’han recollit més de 200) i donant-los feina mentre duri una expedició a la vall de Bondit, amb una àmplia zona d’escalada i pics de 5.000 a 6.000 metres poc transitada.

Tota norma té excepcions i el Nepal ha optat per obrir una escletxa al seu tancament i regalar una drecera cap als cims a un príncep de Bahrain. No és cap broma, sinó la constatació que un cop més pagant, sant Pere canta. El govern nepalí ha decidit permetre l’accés de 18 alpinistes al país en el marc d’una expedició per portar un príncep d’aquest país del golf Pèrsic fins al cim del Manaslu. El príncep arribarà acompanyat de catorze persones del seu país (membres de la guàrdia reial) i també de tres alpinistes britànics que seran els responsables que l’expedició tingui èxit esportiu.

Prevista per a la segona quinzena de setembre, la del príncep de Bahrain podria no ser l’única expedició d’alt nivell adquisitiu que rep el permís del govern per accedir al país. En qualsevol cas, una cinquantena de xerpes celebren aquest salconduit atès que tindran feina durant unes setmanes en un sector destrossat (com tants altres arreu) pels efectes de la Covid-19. Segons expliquen les fonts locals, una flota d’helicòpters acompanyarà l’expedició per minimitzar riscos de contagi i el príncep portarà aliments i recursos per a les famílies dels xerpes que l’acompanyaran.

Un príncep esportista

Si voleu conèixer més detalls del protagonista d’aquesta expedició podeu llegir l’article “Joaquim Rodríguez: al servei d’un torturador?” escrit a la Fosbury fa quatre anys arran de la creació de l’equip ciclista del Bahrain, ja plenament consolidat al circuit World Tour.