Russell Okung o com fer-se ric sense necessitar un representant

2 minuts de lectura

A la NFL fa deu dies que es va obrir la veda a l’agència lliure, és a dir, el període on els jugadors que han acabat contracte, o han estat acomiadats pels seus anteriors equips poden negociar els nous acords amb d’altres equips amb total llibertat. Bàsicament, es considera el moment en que s’ha acabat la temporada anterior i comença el nou curs esportiu.

A més a més, coincideix que són els moments on els millors jugadors disponibles aconsegueixen contractes altament sobrepagats, on la necessitat dels equips són els que posen el valor al mercat i, com en qualsevol transacció econòmica, si la demanda és molt superior a l’oferta, els preus es disparen. En tenim l’exemple amb els New York Giants, que tot just acaben de firmar el contracte amb més diners garantits per un defensive end de la història de la competició, Olivier Vernon.

NFL2

També és l’època de la temporada on els agents dels jugadors treballen més frenèticament, intentant aconseguir els contractes més lucratius possibles pels seus representats i, òbviament, per ells mateixos que les comissions que s’enduen no són precisament petites. Filtracions interessades, jugar a vàries bandes, falses promeses, etc. són el pa de cada día en el món del futbol americà professional.

Doncs en tot aquest panorama, destaca un jugador per sobre dels altres. No per la seva qualitat, que també hi juga un factor clau, si no per la circumstància, rara avis al món de l’esport professional de primer nivell, que es representa a ell mateix. Estem parlant de l’ofensive tackle Russell Okung, que fins ara jugava als Seattle Seahawks.

La paciència com a arma

Acostumats a veure com els millors jugadors disponibles “volen” els primers dos dies de l’agència lliure amb contractes absolutament astronòmics, Okung, que tot just s’està recuperant d’una cirurgia reparadora a la seva espatlla, es va armar de paciència considerant que seria la seva millor arma de cara al període vital que vivia, valgui la redundància, de cara al seu futur desenvolpament esportiu i econòmic a la seva carrera.

Jugador marcat per les lesions, es va dedicar a fer un tour per equips interessats en els seus serveis. Amb visites a Pittsburgh, Detroit i New York, va començar a veure quin era el seu mercat, aprofitant també el que veia que anaven signant els seus companys de posició. Els Steelers semblaven l’equip més ben posicionat per aconseguir els seus serveis, però l’oferta no semblava que acabava de convèncer a Okung.

NFL1

Van anar passant els dies, i els de Pittsburgh es van retirar de la pugna, després de fitxar un altre jugador per la seva posició. Quedaven els Giants i els Lions, amb ofertes en peu, pero cap d’elles semblava convèncer al jugador de Texas. Així doncs, no quedava cap altre posibilitat que seguir armant-se de paciència.

Finalment, i una setmana després d’haver-se iniciat el període, els Denver Broncos es van posar en contacte amb ell i el jugador va anar a visitar les oficines de l’equip de Colorado. Les impressions van ser bones i van realitzar una oferta. 48 milions per 4 temporades, un dels contractes més elevats per un jugador de la seva posició. Això sí, el primer any “només” s’enduria 5 milions, un cop hagués passat dos exigents evalucions mèdiques. Si superava aquest primer any amb garanties, automàticament aconseguiria arribar a les xifres astronòmiques.

Semblava que finalment havia aconseguit una oferta de contracte amb el total al que aspirava, però dependria del seu rendiment al camp de poder-hi arribar. Okung ho va trobar just, i aquest dijous va firmar el contracte dels 48 milions de dólars. iIsense haver de repartir res als seus representants. No sembla mal negoci en el món dels agents sense miraments.