La Volta 2016: Els 12 favorits a la victòria final

4 minuts de lectura

El nodrit pilot de 192 professionals repartits en 24 equips que conforma el seguici de la Volta que creuarà Catalunya durant tota la setmana entrant té, òbviament, un reguitzell de noms que sobresurten sobre la resta. En pocs esports les jerarquies dins dels equips són tan clares com en el ciclisme i, a més, la competència per punts de la classificació mundial ha convertit cada prova del calendari en un objectiu per les primeres espases.

De La Volta 2016 en podríem triar cinc, deu o vinc-i-cinc noms a seguir de cara a la general però ens hem volgut quedar en 12, xifra de rerefons apostòlic que permet visualitzar que, si tots estan disposats a tot, fins i tot quedar entre els 10 primers pot ser un objectiu ben car d’aconseguir per el més granat del panorama actual del qual, entre la gent important en les proves per etapes, tant sols es troba a faltar a Nibali i Valverde.

Els favorits, del 12 a l’1:

12. Rigoberto Urán

El ciclista colombià ha canviat d’equip i ha passat al Cannondale mirant d’oblidar un 2015 nefast durant el qual va perdre bona part de l’aurèola de temporades precedents. Amb les facultats a punt és un ciclista perillós sobretot rodant, el company que ningú vol en una escapada i es defensa bé sobre tots els terrenys. Un “one-week-man” en tota regla.

11. Romain Bardet

Forma part d’una generació de ciclistes francesos que destil·len talent i que, paradoxalment, sembla que competeixen millor quan estan lluny de l’auto-exigència que es marquen al seu propi país. No forma part de la primera classe mundial però precisament per això pot infiltrar-se en talls, escapades i trams selectius per acabar donant la sorpresa.

10. Esteban Chaves

El colombià és un d’aquells casos que esveren el personal amb les seves primeres aparicions en públic, apuntant molt. El seu 2015 final va traçar seqüències per a pensar en bé d’aquest ciclista nerviós i intuïtiu. Aquest any ha guanyat galons a l’Orica i també li depararà menor llibertat de moviments per part de la resta de capitostos.

9. Geraint Thomas

El guanyador de la París-Niça és, per proximitat de les dues proves, un clar favorit a guanyar la Volta. A més la ‘ruta al sol’ ha consolidat un altre miracle Sky amb la metamorfosi del que sembla un classicòman en un ciclista capaç de tot. És un dels homes amb més talent del pilot internacional i, si Froome el deixa fer, serà un os molt dur per la resta.

8. Teejay Van Garderen

El nord-americà va esclatar com a ciclista l’any passat, sent un dels millors de la primera meitat de temporada, afrontant el Tour amb una conseqüent etiqueta de favorit. Bon rodador i bo contra el rellotge, la Volta ens oferirà el primer episodi de la seva coexistència en el lideratge del potentíssim BMC amb Richie Porte.

7. Tom Dumoulin

L’holandès ho té tot per ser un candidat al que vulgui durant anys, més d’un lustre. Ja no és el portent rodador sinó que hi ha afegit visió de carrera, una notable defensa quan les rampes apareixen i una ascendència de líder sobre l’equip que l’han catapultat com a nom a seguir amb la màxima atenció. Si 2016 l’ha de consolidar, la Volta ha d’entrar entre els seus objectius.

6. Fabio Aru

L’italià liderarà l’Astaná i això vol dir que tindrà opcions. Està per veure amb quina predisposició afronta la carrera però la competència amb la resta d’il·lustres amb els que es disputarà al juliol el seu primer Tour de França hauria de ser motivació suficient per ensenyar la seva classe refinada per les carreteres per on passa la carrera.

5. Joaquim ‘Purito’ Rodríguez

El ciclista de Parets del Vallès, doble campió de la prova, és sempre favorit. Els recorreguts més costeruts de les etapes li poden ser molt propicis si bé també és cert que té números per ser dels més marcats pels rivals. Tindrà un bon Katusha treballant per ell i com més especulativa sigui la cursa i més a prop la línia de meta més opcions tindrà d’aixecar els braços en les etapes en alt.

4. Nairo Quintana

El líder del Movistar és un escalador voraç, potser el que més de tot el pilot, però se li ha criticat un córrer massa especulatiu. Sigui real o no aquesta cotilla, en carreres com la Volta se sol veure el Quintana més lliure i sorprenent. Sempre és una capsa amb sorpresa i el mallot verd i blanc en seria una de molt grata per qui vol guanyar el Tour a Chris Froome.

3. Alberto Contador

Va ser desposseït per dopatge del seu triomf a la Volta del 2011, pel que deu tenir ganes d’esmenar-ho. El de Pinto sempre roda a l’atac i busca guanyar allà on competeixi, encara més aquest 2016 que podria ser el seu darrer any de professional. A la París-Niça va demostrar que manté la guspira competitiva. Si té opcions segur que ho intentarà davant de tant magna competència.

2. Richie Porte

És el vigent campió i defensa la corona amb un equip nou que li ha disposat una alienació imponent. L’australià afronta un test d’importància en el tete-a-tete amb Chris Froome, el seu antic cap de files. Si algun cop se l’ha acusat de fallar quan té més pressió a sobre, Porte comença la Volta amb moltes mirades pendents de les seves cames. Serà figa o raïm?

1. Chris Froome

El doble campió del Tour és el ciclista més dominador del darrer lustre amb la seva manera heterodoxa de pedalar, potent com cap altra. A més és el gran líder d’un equip, l’Sky, que sembla molt per sobre de tota la resta allà on competeix. No té la Volta al palmarès i no acostuma a ser algú que deixi objectius per complir. Si heu d’apostar diners, feu-ho per ell.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!