dav

Els valors del rugbi entren a la presó

2 minuts de lectura
Les bones idees tenen denominació d’origen, però aquestes i els bons valors són exportables arreu. L’esport n’és un bon exemple, d’això. I el rugbi encara més. Si se’l va inventar quasi sense voler Webb Ellis a Anglaterra, el món de l’ovalada ha pres cos arreu del món. Ha estat símbol de la integració a Nova Zelanda, va servir per recosir la Sud-Àfrica post-Apartheid o és una arma educativa de primera ordre a països de l’Amèrica llatina. Potser per això, és la cosa més normal del món que la notícia de la jornada ens arribi amb accent argentí.

El nom d’Espartans té moltes reminiscències. L’estètica i referència espartana és prolífica al llarg de la història, des de les incumbències de les antigues epopeies i guerres a l’aplicació estètica que se’n deriva en pel·lícules de cridòria i soroll. Però fins ara és probable que el gran públic desconegués la connexió entre els espartans i el rugbi, primer a l’Argentina i després, just a partir d’aquesta setmana, a casa nostra.

Comença el camí

Dimarts es va donar el tret de sortida d’Espartans Catalunya. Al Consulat Argentí de Barcelona es va fer l’acte de presentació d’aquesta iniciativa que vol portar el rugbo a les presons catalanes.La Federació Catalana de Rugby i la Fundación Espartanos han signat un conveni de col·laboració pel qual el rugby entrarà a les presons catalanes com a eina socialitzadora, de reeducació i de reinserció social.

Aquest projecte està basat en la iniciativa de la Fundación Espartanos, nascuda a l’Argentina l’any 2009 i que va introduir el rugbi a alguns centres penitenciaris, començant amb un petit grup i arribant a crear equips que competeixen inclús fora de la presó, baixant la tassa de reincidència dels presos del 65% al 5%.

Conveni signat

El conveni l’han signat el president de la FCR Ignasi Planas i el president de la Fundación Espartanos Damián Donnelly, qui ha compartit amb els presents l’experiència viscuda a l’Argentina: “Poder ajudar a persones que se senten oblidades, menystingudes, no té preu. A través del rugby, la Fundación Espartanos treballa a gairebé 60 presons argentines donant esperança a qui l’ha perduda”.Per la seva part, Ignasi Planas ha remarcat que “volem importar la feina de la Fundación Espartanos a casa nostra. Els Espartans Catalunya neixen amb l’ambició de ser un impacte positiu en les vides de moltes persones. El rugby és l’esport ideal per fer-ho, i esperem estar a l’alçada de les expectatives”.

Els Espartanos argentins van arribar a rebre el 2018 la visita dels All Blacks