Ragna Debats, una campiona independentista amb Holanda

1 minut de lectura

El despropòsit generat per la World Snowshoe Federation (WSSF) en les darreres setmanes ens ha ofert una imatge molt potent aquest cap de setmana. La campiona del món és catalana i ha hagut de competir amb els colors d’Holanda.

ragnadebats

La Federació Internacional de Raquetes de Neu va vetar la participació de la selecció catalana a les seves competicions internacionals. Un veto que ha arribat per sorpresa després de més d’una dècada en què Catalunya ha esdevingut una potència mundial d’aquesta disciplina. La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va advertir que la selecció catalana no defensaria els colors d’Espanya, però la WSSF es va mantenir ferma en el seu canvi de parer al·legant la manca de reconeixement internacional de l’esport català. Com dèiem, un enorme despropòsit per part de la WSSF que, de cop i volta, s’ha quedat sense comptar amb la presència d’alguns dels millors corredors mundials del seu esport.

Aquest cap de setmana s’ha disputat el campionat del món i Catalunya s’ha convertit en una absència més que rellevant. Malgrat tot, una esportista de les Terres de l’Ebre s’ha endut el títol femení. És Ragna Debats i ha competit amb la selecció del seu país natal, Holanda, malgrat que fa una pila d’anys que va venir a Catalunya i va començar a viure a Xerta.

Un triomf incontestable, amb pràcticament dos minuts d’avantatge sobre l’anglesa Annie Jean i la nord-americana Michelle Hummel, que han completat el podi absolut femení. Debats ja es va proclamar subcampiona mundial el 2016. Això sí, ho va fer competint amb els colors de Catalunya. Va ser un dels grans resultats que la van portar a ser reconeguda per La Fosbury com una de les 15 millors esportistes de l’any.

ragnadebatstítol

L’esportista, una gran especialista també en les curses de muntanya, ha volgut mostrar el seu compromís amb la selecció catalana lluint una cinta amb l’estelada al cap. Una imatge que hauria d’obligar a la WSSF a replantejar el seu canvi de posicionament envers Catalunya.

La selecció catalana triomf a la Ciaspoladalpina

Mentrestant, la resta d’integrants de la selecció catalana han demostrat als alps italians el seu enorme talent amb les raquetes de neu. Aquest dissabte s’han penjat fins a 5 medalles a la Ciaspoladalpina. A la pràctica, tots els membres de la selecció han pujat al podi. En categoria masculina, triomf d’Eduard Hernández per davant de Marc Traserra i Just Sociats (corredor i seleccionador). En la femenina, victòria conjunta per a Sílvia Leal i Laia Andreu, que han creuat la meta agafades de la mà. Tots ells haurien estat candidats a fer un gran paper als mundials disputats a Saranac Lake.

La selecció catalana de raquetes de neu de la FEEC a la Ciaspoladalpina / Fotografia: FEEC
La selecció catalana de raquetes de neu de la FEEC a la Ciaspoladalpina / Fotografia: FEEC