Alta Garrotxa

Quins continguts esportius cerquem a la Viquipèdia?

3 minuts de lectura
La Viquipèdia és l’enciclopèdia lliure i col·laborativa de referència i els continguts vinculats a l’esport hi tenen un paper destacat.

Periòdicament analitzem la informació esportiva dels mitjans en clau de gènere i de diversitat esportiva a través de l’Observatori Crític dels Mitjans amb l’objectiu de radiografiar el periodisme esportiu. La suma d’informes fets apunten a dues conclusions tan senzilles com evidents: els homes i el futbol tenen un predomini molt ampli a la premsa del nostre país. Aquesta realitat també té continuïtat amb les nostres cerques a la Viquipèdia, sovint condicionades als fets d’actualitat i també a allò que expliquen o difonen els mitjans de comunicació.

A la Fosbury ens hem fixat en els articles més llegits a la Viquipèdia durant els primers 50 dies d’estiu (del 23 de juny fins a l’11 d’agost), concretament en aquells que tenen algun vincle amb l’esport. Ho hem fet a partir de la llista dels 100 continguts amb més clics de cada dia, que és una eina útil més enllà de les seves limitacions. Una mirada curiosa cap als nostres interessos d’aquest primer tram d’estiu.

Passió per la muntanya

Tot i no tractar-se d’un article “esportiu” volem destacar la rellevància de l’article “Llista de Muntanyes de Catalunya“, que té una presència constant al Top 100 dels més llegits cada dia. De fet, en només tres ocasions (en dies de moltes cerques a la Viquipèdia) aquest contingut queda fora dels més buscats.Cal dir que no hi ha cap altre article amb vincles esportius que aparegui a la llista dels articles més llegits com a mínim en el 50% de dies.

Som un país de muntanya i de ben segur l’interès per aquest tema va vinculat a l’afició excursionista. Un element que convida a pensar això és que les cerques creixen força durant el mes d’agost, coincidint en el període de vacances de la majoria de la gent. També a l’agost apareix la “Llista de muntanyes d’Andorra” en tres ocasions diferents i també hi ha algunes cerques concretes com el pic d’Aneto, el Canigó o La Mola, així com en altres indrets de muntanya com el Congost de Mont-rebei. Detectem també dos esportistes de muntanya de forma testimonial: Eugeni Rosselló (després de completar un gran repte) i Ferran Latorre.

Alarma vermella amb l’esport femení

En els 50 dies analitzats hem detectat fins a 133 continguts esportius diferents que es poden assimilar a un gènere. N’hi ha d’altres, com la llista de muntanyes, que no responen a la distinció entre gènere masculí i femení i que, per tant, no entren en aquest recompte. D’aquests 133 continguts a la llista dels més llegits n’hi ha 127 que corresponen a l’esport masculí i 6 al femení. D’aquests sis és més que rellevant comprovar com no hi ha ni una sola cerca d’una esportista en actiu i, de fet, només un nom (el d’Ona Carbonell, el dia que neix el seu fill) correspon a una esportista amb tots els ets i uts.

De la resta de noms femenins brilla el de Patry Jordán, responsable d’un canal d’èxit a internet de fitness i exercicis físics i que apareix en setze ocasions diferents a la llista dels més llegits del dia.

Un país de futbol

El títol oficiós d’esport rei casa perfectament amb els resultats de les cerques a la Viquipèdia. El futbol és protagonista en 80 articles diferents entre els més llegits i el següent esport de les cerques és el bàsquet, amb 17 continguts diferents, pràcticament tots ells ubicats a finals de juny i principis de juliol coincidint amb la resolució de la lliga ACB. Altres esports amb protagonisme són el motociclisme, el ciclisme, l’automobilisme, el trial, l’atletisme, el tennis o el rugby, tots ells amb un màxim de cinc cerques diferents.

Hi ha algun cas especialment singular com el del rugby, en què els internautes col·loquen cinc articles a la llista dels més llegits en un mateix dia arran de l’emissió de la pel·lícula “Invictus” a TV3. En clau futbolística, un parell de curiositats: el RCD Espanyol té moltes més cerques que el FC Barcelona i el CE Sabadell s’enfila al Top 10 els dies del seu ascens.

Les de l’Hoquei, sèrie d’èxit

La segona temporada de la sèrie sobre les jugadores d’un equip d’hoquei sobre patins fictici va concloure just abans de Sant Joan però ha format part dels continguts més cercats a la Viquipèdia en disset ocasions diferents. En l’àmbit més mediàtic també destaquem les cerques sobre el programa La Sotana (tres dies) o els periodistes Roger Saperes (tres dies), Laia Ferrer o Joan Maria Pou.

Els protagonistes més buscats

El món perico ha viscut una forta sotragada aquest estiu i així ho reflecteixen les cerques, superiors a les vinculades al FC Barcelona. El primer de la llista en cerques totals (una dada no fiable però orientativa) és Rufete, que ha viscut tots els papers de l’auca en poc temps, i ben a prop seu hi apareix Sarunas Jasikevicius, un dels pocs continguts esportius que és capaç d’ocupar el top 3 dels articles més llegits en un dia. Els protagonistes esportius que com a mínim apareixen a la llista en tres ocasions, més enllà de Rufete i el nou tècnic del FC Barcelona de bàsquet, són: Messi (7), Pjanic (6), Pol Tarrés (6), Pep Guardiola (4), Riqui Puig (4), Vicente Moreno (4), Dusko Ivanovic (4), Svetislav Pesic (4), Ferran Bassas (3), Pau Gasol (3), Xabier Gracia (3) i Marc Márquez (3).