La importància d’una bona pretemporada (2): La motivació no és negociable

2 minuts de lectura

Seguim “de pretemporada” parlant d’un factor que et pot multiplicar… o et pot convertir en un zero a l’esquerra

preparacio cursa

Un dels aspectes més rellevants i que poden marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs és que el retorn a la feina i al treball esportiu es faci amb la màxima motivació. Diuen els experts que la motivació és un factor clau ja que pot multiplicar la qualitat d’un esportista. Però compte perquè si tenim un esportista de “9 o 10” amb una motivació de “0” tenim un “0”!

victoria
Els lemes motivadors i inspiradors són un recurs. Foto: Àlex Gomà

Però què entenem per motivació? Anant a l’arrel del terme, es tracta d’una paraula que deriva del llatí motivus o motus, i que significa ‘causa del moviment’. En articles de psicologia esportiva la trobem definida com “la força impulsora de la nostra conducta; la que determina en gran mesura i quasi sempre el nostre èxit o fracàs, en el sentit que ens porta a utilitzar en major mesura les nostres capacitats reals”.

Tots tenim clar el què és, però només falta el més complicats que de la motivació teòrica passem a la pràctica. I és que aquesta motivació és sovint és la lluita contra la comoditat, fins i tot contra el sentit comú. Posem per exemple que ens hem autoimposat que anirem a córrer abans d’anar a treballar per arribar en forma al primer dia d’entrenament tal com ens ha indicat el nostre preparador físic… i a banda de la dificultat de llevar-se, aquell dia plou.

Aquesta és la lluita interior que explica perfectament aquest vídeo motivador titulat “Rise and Shine” (“Aixeca’t i brilla”):

I si sou vosaltres els que heu de motivar?

La cosa es complica una mica més quan de vosaltres depèn la motivació de tot un grup humà. Segurament, sent-ne els responsables no suareu tant com els vostres esportistes, però de seguida veureu que teniu encara una feina més complicada: motivar i mantenir motivat un equip durant tota una temporada. I sobretot aconseguir no ser vosaltres els més motivats, o els únics motivats del grup.

Ens ho explica el coach Xesco Espar en aquest vídeo, de 15 minuts, d’alt contingut acadèmic:

https://www.youtube.com/watch?v=hEMj9sAVqcQ

Per tant, ja sabeu, sigui quin sigui el vostre rol, si comenceu la temporada amb la motivació necessària fareu que tot flueixi com cal. És a dir que si voleu convertir-vos (vosaltres com a jugadors o el vostre equip) en l’agradable sorpresa de cada mes de setembre, ja només depèn de vosaltres. Ja només us queda enfocar els vostres objectius i anar-hi a per totes, que això tot just acaba de començar!

aigua cursa