Anh Vien, la nedadora omnipresent del Vietnam

3 minuts de lectura

La història de la nedadora vietnamita nascuda el 1996 que suma 60 medalles en competicions internacionals

Fa 9 mesos Nguyen Thi Anh Vien va alçar els braços tot just veure el marcador: 4:27.12! Katinka Hosszú havia tocat la paret sis segons abans que ella, però això no la capficava gens ni mica. Acabava d’aconseguir un nou rècord del Vietnam que la convertia en la primera medallista de la història del país en uns campionats del món de natació. Al seu darrere, nedadores del talent de Mireia Belmonte, Hannah Miley o Ella Eastin.

La cara de la vietnamita, un poema després de veure el marcador definitiu
La cara de la vietnamita, un poema després de veure el marcador definitiu

Anh Vien, però, no es va penjar mai aquella merescuda medalla de plata als 400 estils al mundial de piscina curta. Un minut després, els jutges anunciaven la seva desqualificació per no haver tocat la paret en un dels viratges centrals de la prova. Un cop dur, un moment tens, una oportunitat perduda per a una jove de 20 anys. La carrera esportiva de la vietnamita, però, està farcida de podis i reconeixements.

La gran estrella dels Jocs del Sud-est asiàtic

Els Asean Games són una competició que aplega esportistes el 11 països del sud-est asiàtic. Lluny del potencial de la Xina o el Japó, països com Indonèsia, Malàisia, Tailàndia o Singapur  tenen l’oportunitat de sumar un munt de podis en aquesta cita. Entre ells també s’hi troba el Vietnam, un país que compta amb un primer campió olímpic des de 2016. Una situació que contrasta amb les més de 150 medalles que aquest país s’endurà enguany dels Asean Games.

Nguyen-940x580

10 d’elles han anat a càrrec d’Anh Vien, que ha estat capaç de millorar la seva extraordinària actuació de 2015 (8 ors, 1 plata i 1 bronze) amb uns registres increïbles de 8 ors i 2 plates. Pel camí també ha batut tres rècords del seu país i tres rècords més dels Jocs, on ja n’ostenta vuit en total. Per segona edició consecutiva la vietnamita és la gran estrella dels Asean Games. Amb tota probabilitat, aquest enorme èxit la conduirà a un nou guardó de millor esportista del país tal i com ja va passar el 2013, el 2014 i el 2015.

Una nedadora de polivalència contrastada

L’exhibició de Vien, dominadora dels estils, l’esquena o l’estil lliure, però capaç també de pujar al podi en braça i de quedar quarta en papallona va molt més enllà dels podis. A Kuala Lumpur, seu dels Jocs, ha arribat a competir en 15 proves diferents, totes elles individuals. És una bestiesa que l’ha obligat a llançar-se a l’aigua en 29 ocasions diferents en una sola setmana.

Alguns mitjans del seu país han arribat a establir una comparació arriscada amb Michael Phelps, assegurant que el nord-americà només ha competit en 7-8 proves en els grans campionats, tres de les quals, invariablement, eren en modalitat de relleus. D’altres, però, asseguren que si Vien pot mantenir un ritme tan intens de competició i brillar d’una forma extraordinària és perquè en algunes proves no ha d’anar al límit per vèncer les seves rivals.

Anh Vien, cara esportiva de l'exèrcit del poble del Vietnam
Anh Vien, cara esportiva de l’exèrcit del poble del Vietnam fins l’any passat.

La seva voracitat per competir a tot arreu també li ha generat alguns problemes. L’any passat, després d’anunciar que participaria a les 17 proves de natació dels campionats del Vietnam, alguns clubs rivals del país van decidir no concórrer amb els seus millors nedadors per pressionar la federació a limitar el seu número de proves. Fins i tot l’exèrcit del poble de Vietnam, el “club” amb qui competia Vien, va optar per no donar-li suport i l’estrella va participar finalment amb el Ciutat de Ho Chi Minh, en una polèmica encesa entre l’exèrcit i l’entrenador d’Anh Vien. Sigui com sigui, la nedadora vietnamita excel·leix de tal manera que actualment ostenta 13 rècords individuals i 2 de col·lectius del seu país. 23 en total, si hi sumem els que ostenta en piscina curta. Una xifra sublim.

El somni de Tòquio 2020

Atesa la seva joventut, el seu palmarès és prometedor camí dels Jocs de Tòquio. Allà Vien competirà en la seva plenitud, amb 23 anys, i té entre cella i cella millorar el 9è lloc assolit als 400 estils a Rio 2016, a només tres dècimes d’accedir a la final. Olímpica també a Londres 2012, la vietnamita ha pujat al podi en tres copes del món i l’any passat es va convertir en la primera nedadora del seu país en guanyar un or als Campionats Asiàtics de natació.

Al seu palmarès també hi brilla l’or assolit als Jocs Olímpics de la Joventut fa només tres anys, nedant al costat d’Àfrica Zamorano, a la prova dels 200 estils.

Serà capaç Anh Vien de penjar-se una medalla en una gran cita internacional? De moment, continua acumulant èxits al seu país, a la seva regió i al seu continent amb una voracitat meravellosa. Nascuda el 1996, és la millor nedadora de la història del sud-est asiàtic.