La importància d’una bona pretemporada (1): Sense sembra no es recull

2 minuts de lectura

És al mes d’agost quan la majoria d’equips comencen la seva pretemporada, un període clau de cara a assolir els objectius desitjats

pretemporada_fcbhandbol
El Barça d’handbol de pretemporada amb el cap a la SuperGlobe. Foto: FCBarcelona.cat

Després dels merescuts mesos de vacances, els equips esportius comencen la seva posada a punt amb càrregues elevades i una important presència del treball físic. Tothom en parla però tenim clar el què és la pretemporada? Segons explica Xesco Espar la pretemporada és “el període que s’estén des del primer dia d’entrenament fins el primer partit que s’ha de guanyar“. Per això, per exemple, el Barça d’handbol ja fa quatre setmanes que va començar el seu període preparatori amb el cap posat en la Superglobe que disputa aquesta setmana a Doha.

És cert que hi ha equips en etapa de formació que no ho tenen al cap, per això cal diferenciar la pretemporada segons l’equip sigui professional, competitiu o de formació. De moment, però els quatre objectius comuns de qualsevol pretemporada, independentment del tipus d’equip són aquests, seguint els preceptes de Xesco Espar:

  • Assolir una alta forma esportiva
  • Definir el model de joc
  • Tornar a l’hàbit d’entrenament
  • Prevenir el risc de lesions

Com es preparen… per exemple a Bucarest?

Gràcies a les xarxes socials podem veure com es preparen equips de tot el món, ensenyant lògicament només algunes de les seves cartes. Aquí us deixem dos vídeos que ens mostren com es preparen els equips d’handbol del CSM Bucarest, amb l’atractiu de saber que el seu equip masculí està entrenat pels catalans Pau Campos i Xavi Salvador, que com es veu estan fent una gran feina.

Planificar la sembra

Queda clar en aquests vídeos que per recollir s’ha de sembrar amb senderi, i és que els èxits mai s’assoleixen per casualitat… ni per qualitat. Un equip motivat al 100% i preparat de manera correcta pot ser capaç de sorprendre a equips amb una major qualitat de plantilla, i d’aquí el tòpic “d’equip sorpresa” de cada inici de temporada.

Per això, si sou els encarregats de preparar la pretemporada del vostre equip, sigui de l’esport que sigui, és bo recordar o conèixer alguns aspectes claus de la mà d’un expert en la preparació física com és Xesco Espar:

Ara ja només queda agafar l’empenta necessària per aixecar-nos del sofà o de la platja i començar a treballar físicament per poder encetar la temporada en la millor forma possible. I és que sigui quin sigui el nostre objectiu hem de posar-nos a to per poder encarar-lo de la millor manera possible.