Puchol II, tetracampió de l’individual d’escala i corda

3 minuts de lectura
Si el Campionat Individual CaixaBank – Trofeu President de la Generalitat és la competició més emblemàtica de la pilota probablement és per partides com la viscuda este dissabte al trinquet Pelayo per a resoldre el títol de la modalitat d’escala i corda.

El títol novament queda en mans de Puchol II, que ha tornat a superar a De la Vega, en esta ocasió per un ajustat 60-50. El de Vinalesa acumula ja quatre entorxats i el d’Almussafes s’acosta una miqueta més a la glòria, que de segur aconseguirà més prompte que tard perquè la seua progressió és imparable.

Els dos pilotaris havien destacat els dies anteriors a la final que la principal diferència respecte de la disputada l’any passat era la presència del públic. I de veritat s’ha fet notar l’afició, que ha omplit la catedral fins on permetien les mesures de seguretat contra la pandèmia. Cada jugador ha comptat amb el suport dels seus, que han estat molts, i tots dos han estat reconeguts i ovacionats per aquells que no tenien preferència i simplement volien ser testimonis en primera persona de la final.

I si sensacional ha sigut l’ambient, la partida ha estat superior. Puchol II ha guanyat aplicant el seu joc elegant, segur i precís i també per tindre més capacitat per a trobar les galeries. I De la Vega s’ha quedat a les portes de la victòria realitzant una exhibició de màgia, de domini de la pilota com feien aquells pilotaris d’altres èpoques que imposaven la tècnica per damunt de la força.

Els dos pilotaris han manat des del dau, llevant del primer joc, en el qual De la Vega ha intentat ajustar la primera pilotada al complicadíssim pou de Pelayo, però li ha faltat la precisió que sí ha tingut després i Puchol II ha sumat eixe parcial, principalment colpejant de bot de braç.

A partir d’ací, la batalla ha estat preciosa. El duel s’ha equilibrat en forces i els intercanvis s’han succeït de totes les maneres. Ambdós contendents s’esperaven darrere i a la mínima oportunitat intentaven acabar el quinze fent-se avant o buscant coses: Puchol II tirant-la dalt o situant la pilota on De la Vega semblava que no podria arribar. I el de la faixa blava jugant per dins i calibrant la força de la pegada per a evitar concedir rebots i caps.

Però no solament cal destacar la intenció dels dos finalistes per a sumar jocs; també la manera de defensar, que ha estat espectacular perquè s’han passat pilotes impossibles. Les de De la Vega més aplaudides per resultar jugades molt forçades que ja es cantaven quinze. Però és que Puchol II fa fàcil el difícil i les restades del de Vinalesa han sigut, en moltes ocasions, un exercici de perfecció matemàtica per això de saber calcular el temps i l’espai per a situar-se en el punt exacte per a colpejar i tornar-la.

L’èpica també s’ha donat en esta final. Perquè l’esforç ha estat màxim, ja que Puchol II ha patit i per moments no ha pogut desenvolupar el seu joc i perquè De la Vega era com eixe boxejador que rep colps de KO, però que s’alça i es torna a alçar disposat a tombar al rival.

Esment especial també mereixen els feridors, que no solament han destacat en la pedra sinó també guiant als seus escaleters: Carlos, que ha ajudat Puchol II en la consecució del títol, i Muedra II, que en la seua primera final i malgrat la seua joventut no li ha tremolat el pols ni un poc i ha sigut un perfecte acompanyant de De la Vega.

Miguel, homenatjat

La tornada del públic al trinquet també ha suposat la recuperació en els prolegòmens de la final de l’homenatge a una figura destacada de la pilota, que en esta ocasió ha sigut un altre exponent de la qualitat elevada a la màxima expressió, cas de Miguel de Petrer, que per cert va ser campió d’esta mateixa competició.

Pel que fa al lliurament de trofeus, Puchol II ha rebut els dos que corresponen al campió de mans de Javier Farpón, director d’Institucions de CaixaBank a València, i de Sebastià Giner, coordinador de pilota de la Generalitat Valenciana. La camiseta roja, el color dels campions, ha estat entregada pel vicepresident de la Fundació per la Pilota Valenciana, Joan Alepuz.

José Daniel Sanjuan, com a president de la Federació de Pilota Valenciana, ha sigut l’encarregat de lliurar la medalla de subcampió a De la Vega mentre que Carlos i Muedra II han rebut les seues de mans de Pilar Bernabé, regidora de l’Ajuntament de València, i de Sebastià Giner.

Font (imatge i text): Fundació per la Pilota Valenciana